‘‘Asiye Nasıl Kurtulur?’’ oyununu ya da filmini seyrettiniz mi, seyrettiyseniz konusunu anımsıyor musunuz?
Vasıf Öngören’in iki kez filme çekilen ünlü tiyatro eseri: Ataerkil bir düzende kırılması neredeyse imkânsız bir döngünün içerisine hapsedilen ve kendi bedeni üzerinde dahi söz hakkı bulunmayan bir kadının var olma mücadelesi anlatılır. O piyesin kahramanıdır Asiye.
Fuhuş batağına sürüklenir, fuhuşla mücadele derneğinden yardım ister. Asiye’nin çocukluğundan itibaren yaşadıkları ve farklı kurtarılma senaryoları ele alınmaktadır. Ancak Asiye mahkûm edildiği şartlara direnmeye çalıştıkça çarpık sistem tarafından aşağı çekilir.
Antalya Muratpaşa Belediyesi’nin demokratik ve kalkınmış bir Türkiye hedefiyle başlattığı Forum Muratpaşa’da bu kez “tarım” masaya yatırıldı.
11 Nisan Cumartesi günü yapılan Forum Muratpaşa’nın konuşmacıları Tarım Politikaları Uzmanı Ergin Kahveci, Ziraat Mühendisi İbrahim Oğuz ve Simurg Kadın Kooperatifleri Birliği Başkanı Sibel Uyar’dı. Yönlendiriciği gazeteci-yazar Meliha Okur yaptı.
İbrahim Oğuz ve Ergin Kahveci tarımın önemine dikkati çekti, Türkiye’de tarım sektörünün içinde bulunduğu durumu sayısal verilerle net olarak ortaya koydu, bilim ve dünyadaki örnekler ışığında çözüm yollarını gösterdi. Sibel Uyar tarımdaki sorunları aşmanın yollarından biri olarak yazdıkları başarı hikayesini anlattı.
Öneriler forum sonuç bildirgesinde açıklandı. Bildirge şöyle özetlenebilir:
- Hükümetlerden bağımsız, uzun vadeli ve değişmeyen bir tarım politikası oluşturulmalı. Bu politika planlama, üretim ve pazarlamayı kapsayan bütüncül bir yapıda olmalı.
- Kooperatifleşme ve üretici örgütlenmesi, bu yapıların alım-satım, üretim, bilgiye erişim ve fiyat istikrarı gibi alanlarda yetkilendirilmeli.
- Tarım politikaları, Türkiye’nin iklimsel, coğrafi ve sosyo-ekonomik farklılıklarına göre bölgeselleştirilmeli, küçük üreticiler için pozitif ayrımcılık yapılmalı, destekler esnek hale getirilmeli ve üretimde süreklilik sağlanmalı.
- Türkiye’nin su altyapısı yeniden yapılandırılmalı, akıllı, basınçlı sulama sistemleri ekilebilir tüm alanlara ulaştırılmalı.
- Tohum ıslahı ve damızlık hayvan üretimi gibi stratejik alanlarda vergisiz yatırım ve hibe teşvikleri sağlanmalı. Tarım AR-GE bütçesi artırılmalı.
- Kamu destekli bir seferberlikle tarımda dijitalleşme sağlanmalı; uydu görüntüleme, sensörler, mobil uygulamalar ve yapay zekâ destekli veri analizleri ile üretim izlenmeli, maliyetler düşürülerek verimin artırılması sağlanmalı.
Peki…
Sorunlar merkezi yönetim nezdinde bilinmiyor mu? Biliniyor.
Çözüm öneriler merkezi yönetim tarafından dikkate alınır mı? Hiç sanmam.
Çünkü tarımın bu sorunlu halinden emeksiz geçinenler o kadar etkin ki, tarım tıpkı Asiye’ye benziyor. Çırpındıkça batıyor.
Tarım Politikaları Uzmanı Ergin Kahveci forumda bu durumu şöyle özetledi: ‘‘Politikasızlık da bir politikadır, bilinçli bir tercihtir…’’