Korkuteli mantar ve kompost üretiminin merkezi. Ancak üretim ve pazarlama teknikleri açısından alınacak çok yol var. Bu da desteksiz çok zor. Antalya Gazetecilere Cemiyeti (AGC) ‘‘Yerel Değerlerimize Sahip Çıkıyoruz’’ projesi kapsamında 5 Nisan Cumartesi günü Korkuteli’ne gezi düzenledi.
Antalya, yaş sebze meyve tarımında Türkiye tarımının başkenti. Korkuteli de Antalya tarımının lokomotifi. Coğrafi işaretli karyağdı armudunun yanı sıra yanık dondurması, özgün tarhanası da ünlü,
Ancak üretimdeki payıyla bunların da önünde yer alan bir ürünü var; mantar. Korkuteli yıllık 25 ila 20 bin ton arasında değişen miktarla Türkiye’nin mantar üretim merkezi durumunda.
Gezi, mantar üretim sürecinin incelenmesi ve mantarın tanıtımı amacıyla düzenlenmişti. Bu gezide öğrendik ki, Korkuteli mantar üretiminde ana madde olan kompostta daha fazla söz sahibiymiş.
Türkiye’nin mantar üretiminin TÜİK verilerine göre yüzde 53’nü karşılayan Korkuteli’nin komposttaki payı yüzde 70 düzeyindeymiş.
Program doğrultusunda mantar ve kompost üretim tesisleri ziyaret edildi.
Korkuteli’nin doğusunda değişik ölçekli çok sayıda tesis var. İki firma (Özdallar, Ersanlar) kompost ve mantar üretiminde lider. Bunlar üretimde olduğu kadar, yatırım ve teknoloji takibinde de başı çekiyor.Alkışlanacak bir yol alınmış ancak büyük eksikler var.
Öncelikle kompost ve mantar üretimi için özel organize sanayi bölgesi oluşturmak gerekiyor. Kompost üretiminde, amonyak başta olmak üzere çıkan gazlar uçup gidiyor. Hem ciddi bir değer kaybediliyor, hem çevreye kötü koku yayılıyor. Çıkan gazların, sızan suların değerlendirildiği, ürünün çeşitlendirildiği altyapıya ihtiyaç var.
Mantarlar bütün halde taze ürün ve konserve olmak üzere iki şekilde pazara sunuluyor. Kurutulmuş, tüketim amacına göre farklı büyüklük ve inceliklerde doğranıp paketlenmiş ürün sunabilen bir firma yok.
Gezide, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Basım uzman olarak rehberlik etti. Verdiği bilgilere göre, kompost ve mantar üretiminde de, mantar tüketiminde de çok gerideyiz. Prof. Basım, mantarın sağlıklı beslenme açığımızı kapatabileceğimiz çok değerli bir besin olduğunu da anlattı.
Bu yüzden hem üretiminin, hem tüketiminin desteklenmesi şart.
Korkuteli mevcut birikimi ve üretimiyle bu işin merkez üssü. Büyük ölçekli üretim yapılan tesisler, ilçenin bir bölgesinde yoğunlaşmış. Daha verimli, daha gelişmiş tekniklerle üretim ve pazarlama için desteklenmeleri, bölgenin organize sanayi olarak yapılandırılması gerekiyor.
Bunlar Korkuteli Belediyesi’nin ve iş insanlarının gücünü, yetkisini aşan işler. O yüzden görev merkezi yönetime düşüyor. Merkezi yönetimin uzantısı olan birimlerin, örneğin Antalya Tarım İl, Sanayi ve Teknoloji İl müdürlüklerinin zaman kaybetmeden kolları sıvaması gerekiyor.
mustaydn@gmail.com