12 Eylül darbesi olduğunda İstanbul’da üniversite öğrencisiydim. Yaz aylarında nöbetçi yurt olarak açık tutulan Atatürk Öğrenci Sitesi’nde kalıyordum.
Darbe gecesinin sabahında, bütünleme sınavı olan ve geciken bir arkadaş apar topar giyinip bloktan dışarı fırlamış. Aynı zamanda bir asker tüfeği doğrultup ‘‘Dur! Cumhuriyet bitti’’ diye bağırmış. Üzerine çevrili namluyu gören arkadaşımız öylece kala kalmış.
Bu askeri uyarı, uzun süre aramızda espri konusu olmuştu: Bir davranış ya da tartışmada akla, mantığa uygun karşılık veremediğimiz zaman ‘Dur! Cumhuriyet bitti’’ diyorduk.
Taksim Gezi Parkı Direnişi sırasında her tür toplantı ve yürüyüş engellendi. Bu yüksek emre uymayanlara ölümüne (en sert şekilde) müdahaleler oldu. Bir yurttaş eylemsizlik eylemini (duran adam) keşfetti. Eylemsizlik eylemi hızla yaygınlaştı.
Bu eylem karşısında otoritenin aklı şaştı. Nasıl olacaksa, duranlara ‘‘durma’’, yürüyenlere ‘’yürüme’’ buyruğu verilmeye başlandı.
İki yıldır yılbaşı günü (1 Ocak), mevcut iktidarın destekçisi örgütlenmeler ‘‘Milli İrade Platformu’’ bir araya gelerek, ‘‘Filistin’e destek yürüyüşü yaptı. Arada iktidar ortağı MHP benzer miting düzenledi. Hem de iktidarın İsrail’e ihracata (bazı stratejik ürünler dahil) izin verdiği kanıtlanmışken.
Bu kez 19 Nisan günü ana muhalefet partisi CHP, iktidar cephesinin yolundan giderek Filistin’e Destek Yürüyüşü yapmak istedi.
‘‘Dur! Cumhuriyet bitti’’ gibi bir şey oldu, ‘‘yürüyemezsiniz’’ denilerek, önlerine polis duvarı örüldü. ‘‘Duran adam’’ pozisyonunda bekleyen kitle ‘‘Özgür Filistin, tam bağımsız Türkiye’’ diye slogan atmaya başladı.
Bu kez başka bir uyarı geldi: ‘‘Attığınız sloganlar kanunsuzdur!..’’
Anayasal bir hakkı engelleyerek ‘‘yürüyemezsiniz’’ demek, kısmen anlaşılır bir emir; ‘‘Cumhuriyet bitmiş, demokrasi rafa kaldırılmış’’ denir.
Ancak…
Yıllardır her başarısızlığında ‘‘dış güçler’’ söylemiyle saf yurttaşa şeytan taşlatan, reklamlarda ‘‘Filistin davası’’nın avukatını oynayan otorite adına, bu sloganlar nasıl ‘‘kanunsuz’’ ilan edilir?..
İnsanın ya aklı tutulmalı ya da robotlaşmış ve devreleri yanmış olmalı…
mustaydn@gmail.com