Altıntaş’ta iskan işlemlerini Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde mi, Aksu Belediyesi’nde mi yapılıyor bilmiyorum. İddia doğruysa da sorun zaten hangi belediye de yapıldığı değil, niye yapıldığıdır.
1986’da İstanbul’da bir konut kooperatifine katılmıştım. Klasik kooperatif örgütlenmesinden biraz farklıydı. Müteahhit kooperatifi kurup üyeleri toplamıştı. Üç yıl içinde inşaat tamamlandı konutları teslim aldık.
Teslimden önceki son genel kurulda, basit bir iş üzerinden, işle orantısız bir ödeme çıkarılmıştı. İtirazlar üzerine kooperatifin başkanı da olan müteahhit söz alıp şu anlamda bir konuşma yapmıştı:
‘‘Tapuları zamanında düzenlemek için şu kadar para isteniyor. Vermezsek düzenleme süresinin uzayacağı söylendi. Teslimat altı ay, belki de bir yıl gecikecek. Tapuların hızla hazırlanması için bu parayı vereceğiz. Vereceğiz de ben bunu nasıl kayda gireceğim. Mecburen bir maliyet içinde göstereceğim…’’
Yıl 2020’ler. Yeni bir asra girilmiş, onun da çeyreği geride kalmış.
Antalya’nın doğusu devasa bir şantiye durumunda. Burada inşaatlara başlandığında, hafriyat yolsuzlukları ve zoraki bağış(!) iddiaları ortaya atılmıştı. İddialar konuşulup öyle kaldı mı, bir soruşturma yapılıp sonuç alındı mı, bu yönde bir açıklama yapılmadığı için bilmiyorum.
Buradaki inşaatlar tamamlanmaya, iskan izinleri verilmeye başlandı. Şimdi bir başka iddia var.
İskan için başvuran müteahhitlerden bu kez de çeşitli bağışlar istendiği konuşuluyor. Bunları zaman zaman okey oynamaya gittiğim kahvehanede duyuyorum. İddia bu düzeyde. ‘‘Bizim müteahhit bilmem ne makinesi bağışladı. Bizim müteahhitten bilmem ne tür araç istenmiş’’ türünden konuşmalar oluyor.
Kabaca bir hesap yaptım. 50 daireli bir sitenin müteahhidi 1.5 milyon liralık araç bağışlasa, maliyet daire başına 30 bin lira artar. 3 milyonluk araç bağışlasa ek maliyet artışı 60 bin liraya çıkar.
Altıntaş’ta iskan işlemlerini Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde mi, Aksu Belediyesi’nde mi yapılıyor bilmiyorum. İddia doğruysa da sorun zaten hangi belediye de yapıldığı değil, niye yapıldığıdır.
Daireler gerçek değerinden gösterilip gerçek değerinden vergilendirilse, ilgili daireler ihtiyaçları olan ekipmanları o vergilerden alsa…
Bu arada vatandaşlar da vergi kaçırma yolları ile işbirlikçi (kurum, kişi fark etmez) arayacaklarına vergilerinin nerelere, nasıl harcandığını araştırıp soruştursa. Yanlış yapandan hesap sorsa…
Şu kayıt dışılıktan, dalavereli işlerden, onların beslediği çağdışılıktan kurtulsak artık…