"Bu tesislerin planı projesi, yapım-dönüşüm için ruhsatları olmalı. Bu aşamaya kadar hiç mi denetlenmiyorlar. Denetleniyorlarsa nasıl bu kadar eksik çıkıyor. Bu kadar eksikle nasıl açılıyorlar, açılış için başvurma cesareti bulunuyor." Mustafa Kazım Aydın yazdı.

Yangın önlemleri denetimi ve sonuç…

Muratpaşa Belediyesi’nden ‘‘Kamuoyuna Duyuru’’ başlığıyla şöyle bir açıklama yapıldı:

‘‘Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından, ‘Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’ kapsamında yayımlanan 2025/1 sayılı genelge doğrultusunda, ‘Basit Konaklama’ turizm işletme belgeli tesislerde yangın güvenliği denetimleri gerçekleştirilmiştir.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından belirlenen ve ilçemiz sınırlarında yer alan toplam 294 tesisten 191’inde, yangın güvenliği önlemlerinin yetersiz olduğu tespit edilmiştir…’’

Eksikler söz konusu tesislerin yetkililerine tebliğ edilmiş ve giderilmeleri için 31 Mayıs’a kadar süre verilmiş.

‘‘Basit Konaklama Turizm İşletme Belgesi’’, henüz ‘‘Turizm İşletme Belgesi’’ almaya hak kazanmamış işletmelere verilir, geçici bir belgedir. Yetki yine Turizm Bakanlığıdır.

Dünyadaki en çok ölümlü otel yangınlarından birini daha bu yılın başında geçirmiş, 79 yurttaşımızı kaybetmişiz. 294 konaklama tesisindeki yangına karşı zorunlu önlemler denetleniyor, 191’inde eksikler saptanıyor!

Bu tesislerin planı projesi, yapım-dönüşüm için ruhsatları olmalı. Bu aşamaya kadar hiç mi denetlenmiyorlar. Denetleniyorlarsa nasıl bu kadar eksik çıkıyor.

Bu kadar eksikle nasıl açılıyorlar, açılış için başvurma cesareti bulunuyor.

‘‘En Son Babalar Duyar’’ adlı bir televizyon dizisi ve onun ‘‘Hallederiz Kadir’’ lakaplı bir karakteri (Levent Ülgen’in oynadığı hayırsız damat) vardı. Birileri denetleyip ‘‘olmaz’’ diyor da bir başkası ‘‘sen yap hallederiz’’ diye mi fısıldıyor.

Yoksa ‘‘sen benim kim olduğumu biliyor musun’’ efelenmeleriyle mi bu sonuca ulaşılıyor? Bu nasıl bir işleyiş, nasıl bir yapış…

İlgili yetkili kurumlarda plan, proje, yapım aşamalarındaki denetim tutanakları incelense de ihmal mi, kayırma mı, tehdit mi var; yoksa zeka geriliğinden kaynaklanan algı sorunu yaşıyoruz da mı tehlikenin ayırdına varamıyoruz, öğrensek. Ona göre çare düşünsek.

Yoksa yana yana ya da başkaca ihmal cinayetleriyle tükensek, zihniyet değişmeyecek.

mustaydn@gmail.com