Su verimliliği sisteminin kurulması izlenmesi ve belgelendirilmesi ile ilgili planların hazırlanmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi için hazırlanan yönetmelik resim gazetede yayınladı. Yönetmeliğin düzenlediği Su Verimliliği Belgesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilecek. 

Yönetmeliğin uygulamasıyla , bir ürünün ve hizmetin üretiminde en az miktarda su kullanmayı ya da aynı mirtarda su ile daha fazla ürünün ve hizmetin üretilmesi amaçlanıyor. Buna göre her bir il için su verimliliği planları da hazırlanacak. 

Planda,  su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması amacıyla; değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planında yer alan sektörel esaslı su verimliliği hedeflerine uyulması, kullanılabilir su durumuna uygun sektörel planlama yapılması, su kullanımlarının ölçüm ve izleme sistemleri ile kayıt altına alınması, tüm sektörlerde su verimliliği sağlayan tekniklerin ve teknolojilerin kullanılması, su verimliliği il planlarının havza ölçekli planlar ile uyumlu olması, sürdürülebilir su yönetiminin sağlanması, geleneksel olmayan su kaynaklarının kullanılması, su verimliliği sistemlerinin kurulması, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması, etkin bir şekilde uygulanması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması, su verimliliği konusunda bilinç ve farkındalık oluşturulması, suyun verimli kullanılmasına duyarlı tutum, davranış ve uygulamaların teşvik edilmesi esas alınaacak. 

Su vverimliliği belgesi; mavi, yeşil ve turkuaz olmak üzere üç seviyede düzenlenecek.  Su verimliliği sistemini kuranlardan; büyükşehir ve il belediyeleri ile nüfusu elli binin üzerindeki ilçe belediyeleri en fazla üç yıl, 500 ha üzeri alana sahip sulama tesisleri, 250 oda ve üstü kapasiteli konaklamalı turizm işletmeleri, havalimanları ile üniversite kampüsleri, organize sanayi bölgeleri, serbest bölge, endüstri bölgeleri ve Ek-2’de yer alan NACE kodu bazında faaliyetler en fazla beş yıl içinde yeşil su verimliliği belgesi için başvuru yapmakla yükümlü olacak. 

Endüstriyel tesisler, organize sanayi bölgeleri, serbest bölge ve endüstri bölgeleri su verimliliği sistem kurulumu aşamasında yeşil su verimliliği belgesi kriterlerini sağlamaları için gerekli planlamaları içeren iş termin planlarını Bakanlığa sunacak ve  Bakanlığın uygun görüşü ile yeşil su verimliliği belgesi başvuru süresi en fazla yedi yıla uzatılabilecek.

Turkuaz su verimliliği belgesi  ise gönüllük esasına göre alınacak. 

Merkezi bütçeler mükerrer 'Resmi'leşti Merkezi bütçeler mükerrer 'Resmi'leşti

Su verimliliği belgelerinin geçerlilik süresi beş yıl olacak.  Su verimliliği bilgi sistemi üzerinden yapılması gereken beyanları yapmayanlar ile yerinde incelemeler sırasında su verimliliği sistemini uygulamadığı ve verilen belgenin sürekliliğini sağlamadığı tespit edilen belge sahiplerine doksan gün iyileştirme süresi verilecek. Doksan günlük süre sonunda; gerekli iyileştirmenin belge seviyesinin sürekliliğini sağlayacak düzeyde olduğu tespit edilenlerin su verimliliği belgesi geçerliliğini sürdürecek. Aksi halde su verimliliği belgesi iptal edilecek. 

Editör: Ece Güneş