Antalya’da ulaşım ve trafik haber dizisi için mikrofon uzattığımız Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Başkanı Nurettin Şengül’ Antalya’da bir ulaşım sorunu olduğunu “Tabi ki gözüken bir ulaşım sorunu var, yok değil” sözleriyle kabul ederek, sorunun nedenini “Altyapınız belli nüfusa odaklı, aldığınız ödenekler ona göre ama hizmet verdiğiniz 16 milyon dış hatlardan gelen turist var, iç turizmi düşününce çok büyük rakamlara hizmet ediyorsunuz. Üzerinizdeki elbise size küçük geliyor. Savaşlardan dolayı Antalya’ya gelenler var. Bir ulaşım sorunu olması doğal” sözleriyle açıkladı. Şengül, ulaşım politikasının kurumların eşgüdümüyle, bütün kurumların aynı masaya oturmasıyla oluşturulabileceğini söyledi.
100. Yıl Bulvarı'nda durma ve parka sert müdahale geliyor
Şengül "Ana akslarımızda göreceli bir yoğunluk var. Yoğun debisine araç kaldırma kapasitesine bakıp geçen araç sayısına bölüp bakınca sözgelimi 100. Yıl hattında 8 şerit yol var, 4 şerit kullanıyorsunuz. Bir şerit, iki araç bırakılıyor sağ şeritlere, sizin 8 şeritli yolunuz 4 şerite iniyor. Trafik Kontrol Merkezi’miz var, akıllı kavşaklarımız var. En sıkıntılı yerlere tatbik edeceğiz. Emniyet ile güçbirliği yapacağız. Polisimiz dışarıdan müdahale edecek. Biz de anlık yoğunlaşan yerlerde sinyal ayarlaması yaparak trafiği akıtmaya çalışacağız" dedi.
Acil aksiyon alınacak noktalar
Şengül, Antalya trafiğinde acil aksiyon alınacak noktalar için “Gazi Bulvarı, eski çevre yolu. Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün yapıp belediyemize devrettiği yerler. Projesel sorunlardan dolayı akşam saatleri Eski Hal Kavşağı, Sanayi Kavşağı geniş trafiğin geldiği Çallı Kavşağı'nda ana kavşağa katılımda trafiği kesen sorunlar var. Şerit genişletmeleriyle, birer şerit ilave ederek ve sinyalizasyonla çok hızlı alabileceğimiz aksiyonlar var. Trafiği akıtıp ana alterleri çözmedikten sonra tali yerlere çıkma şansınız yok . 100. Yıl, Gazi Bulvarı gibi bölgelerde yaklaşımımız bu. Yıldız Caddesi ile ilgili çalışmalarımız var. Oradan gelen trafiğin Üniversite’de alt geçitle Uncalı’ya bağlanması önümüzdeki projelerin arasında" diye konuştu. Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ve trafiğin kördüğüm olduğu Uncalı bölgesi için ise Şengül “İller Bankası’ndan başlayan, Sanayi Kavşağı, Uncalı Kavşağı, Durali ve Çakırlar Kavşağı, Kepezüstü Kavşağı Karayolları Bölge Büdürlüğü'ne bağlı alanlar. Bunların ihalesinin yapıldığını duyuyoruz, basından. Çakırlar, Uncalı Kavşağı, Çakırlar’a giden bir köy yoluydu, Kemer, İstanbul, Ankara bağlantısı yoktu. İki şeritti. Bütün Ankara, İstanbul, İzmir, Kemer bağlantısı bir yol haline geldi ve köy yolu gibi iki şerit işliyor. En sorunlu yerlerden bir tanesi. Çok fazla akımın geldiği bir nokta. Şişe ucu gibi. Şişeden gelen küçük bir boğazdan geçmesi gibi. Buradaki sinyalizasyon bize devredilmiş durumda. Sinyal ve akıllı kavşakla rahatlatmaya çalışıyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Toplu taşım vurgusu
Şengül, Antalya’da trafik sorununu çözümünde toplu taşımı anahtar gördüklerini vurgulayarak “Ağustos ayında geçen sene günlük toplu taşımla taşınan kişi sayısı 170 bin idi, 6 ayda 270 bine çıkarttık. Düşünün 10 bin aracın tepe saatte özel aracını kullanmadığını düşünün, bunu bir 100 bin daha arttırdığınızda 10 bin araç daha trafikten çekilecek. Şu an ihalesi yapılan 4. Etap, Sarısu’dan başlayıp merkeze bağlanacak bir etap. Bizim otobüslerimiz çalışıyor. Düzenli bir tramvay işletmesi olursa bu hattan kimsenin aracıyla gitmesine gerek kalmayacak. Toplu taşımın geliştirilmesi. 5. Etap konuşuluyor. Kundu bölgesine gidecek. Turizm bölgesine gidecek raylı sistemden bahsedeceğiz. Döşemealtı Organize Bölgesi’he kadar gidecek bir bağlantı olacak. Toplu taşım güçlendirmesiyle trafiğin rahatlaması demek” dedi.
Turizmde servis saatleri ayarlamasına gidilebilir
Belek, Kadriye gibi turizm tesislerinin yoğunlaştığı bölgelerden vardiya çıkışlarında yoğun bir servis trafiğinin oluşmasıyla ilgili Şengül, hayata geçirmeyi planladıkları düzenlemeyi şöyle açıkladı “Özel sektörde bir takım düzenlemeler olabilir .Belek’ten saat 4’te vardia değişiyor. 500 minibus Antalya’ya yola çıkıyor. Vardiya saatleri değiştirilse, kaydırılarak çıkartılsa trafik rahat. Sektör temsilcileriyle görüşüyoruz. Biz kapanan ana aksı açacağız, yoğunluk aşılacak, servis aracının yakıtı düşecek, personelin motivasyonu açısından önemli, bir buçuk saatte değil yarım saatte evinize ulaşacaksınız, yaşam kaliteniz artacak.”
Ufukta deniz ulaşımı ile ilgili planlama yok
Şengül, ticari, toplu taşımda deniz araçlarının kullanılması yönünde bir düşüncelerinin olmadığını “İlimizin turizm olması, deniz taşımacılığının ticari taşımacılığa dönüşmesi turizmle bir arada yürüyemez. Ticari deniz taşımacılığı yaptığınız zaman deniz kirlenmesine neden olabiliyor. Burası bir metropol, çalışmaya dayalı değil, turizme dayalı bir metropol. Denizlerimizde ticari taşımacılık tartışılır ama şu aşamada düşünülmüyor. Biz o denizi temiz tutarsak turizm olacak, iki vapur, tekne çalıştıracağız diye başka yerden zarar göreceğiz” sözleriyle açıkladı
Bütçeden aslan payını ulaşım aldı
Antalya Büyükşehir Belediyesi 2025 yılı bütçesinden ulaşımın önemli bir pay aldığını bunun altyapı yatırımlarının artacağının işareti olduğunu belirten Şengül “Birinci öncelik ulaşımsa önceki yıllara göre çok büyük bir ödenek ayrıldı. Bu da yeni yatırımların, alt geçit, üst geçit konusunda hızlı adım atılacağının göstergesi. Toplamda ulaşım yatırımcısı Fen işleri ve Ulaşım daire başkanlığı bütçesinde 8 buçuk milyar TL bir rakam, toplam bütçe içinde büyük bir rakam. İlk defa böyle büyük bir bütçe ayrıldı. Ulaşıma en büyük yatırımların yapılacağı döneme girmiş durumdayız” dedi
Bir buçuk yıl sonra ulaşım master planı biter
Mevcut ulaşım master planlarının güncellendiği bilgisini veren Şengül “2040 yılına kadar, daha önce yapılan master çalışmaları yenileniyor. Ne zaman biter, yapılan yerlerde bir bir buçuk yılda süren bir çalışma. Kağıt üzerinde değil saha üzerinde yapılan bir çalışma, röportaj, halk beklentilerini gözeterek hazırlanacak” dedi.