Yıllık 6 bin numunede 160 bin parametrede analiz gerçekleştiren Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü Su Kalite Kontrol Laboratuvarı, Antalya halkına sunulan suyun daha sağlıklı ve kaliteli olması için alt yapısını güçlendirdi. 2011 yılından bu yana akredite olan laboratuvara 18 milyon TL’lik yatırımla likit ve gaz kromotografi cihazları alındı. Yeni cihazlarla ASAT Genel Müdürlüğü Su Kalite Kontrol Laboratuvarı ilgili yönetmelikler kapsamında bütün parametrelerin analizlerini yapabilir duruma geldi.
Analiz kapsamı 2 katına çıkacak
Yeni gelen cihazlarla ilgili laboratuvarda görev alan deney personelinin eğitimden geçtiğini söyleyen ASAT Genel Müdürlüğü Laboratuvar Şube Müdürü Biyolog Adil Doğan, “2011 yılından bu yana akredite olan su kalite kontrol laboratuvarımızda analizlerimizi gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 38 parametrede akreditasyonumuz bulunuyor. Yıllık olarak da 6 bin numunede yaklaşık 160 bin parametrede analiz gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda gelişen teknolojiyi izlemek açısından özellikle kromotografi, likit kromotografi, gaz kromotografi cihazları alarak kapasitemizi geliştireceğiz. Tarımsal kirliliğin ve endüstriyel kirliliğin izlenmesi bizler için çok önemli. Analiz kapsamımızı 2 katına çıkartarak Antalya’ya sunduğumuz suyun daha kaliteli ve sağlıklı olması için izleme çalışmalarını sürdürüyoruz. İlgili yönetmelikler kapsamında bütün parametrelerin analizlerini yapabilir duruma geleceğiz” dedi.
Mikro kirleticiler izlenecek
ASAT personeline eğitim veren Dr. Kartal Çetintürk özellikle kansere ve hormonlarda bozucu etkene sebebiyet verebilecek olan mikro kirleticilerin izlenmesi açısından alınan cihazların son derece önemli olduğunu söyledi. Çetintürk, “Burada çok kıymetli bir yatırım var. Avrupa Su Çerçeve Direktifinin limitler ve kimyasallar anlamında ortaya çıkardığı bir listemiz var. Bu listenin uygulanmasıyla ilgili güçlenen alt yapısıyla beraber, mevcut personel sayısında bir değişikliğe gitmeden otomatize sistemler ile ASAT’ın numune kapasitesi artacak. Günlük numune kapasitesinin yukarıya çekilmesiyle beraber yeraltı suları, nehir suyu, yerüstü suları gibi daha fazla noktadan numuneye bakılabilecek” diye konuştu.