Türkiye'de şu an 100 binden fazla çocuğun kayıp olduğu tahmin ediliyor ve 2016 yılından itibaren ülkemizde kayıp çocukların sayılarına dair verileri açıklanmıyor.  

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Adli İstatistik verilerine göre 2008 – 2016 yılları arasında tam 104 bin 531 çocuk kayboldu. TÜİK bu tarihten itibaren kayıp çocuklara ilişkin verileri açıklamayı bıraktı.

Bu verilere göre yalnızca 2008-2016 yılları arasında 16 ülkenin nüfusundan fazla çocuğumuz kaybolmuş. Bu nedenle kayıp çocuklara toplumun dikkatinin çekilmesi, verilerin toplanması ve bu konuda titiz, şeffaf, kapsayıcı ve sürdürülebilir çalışmalar yapılması son derece önemlidir.

En çok kayıp çocuk vakalarının olduğu iller

Türkiye genelinde kayıt altına alınan erkek çocuğu kayıp vakalarının yüzde 55'i, Antalya, Diyarbakır, Antep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Adana, Ankara, Bursa, Denizli ve Urfa illerinde meydana geldi.

Resmi İlan Yönetmeliği değişti Resmi İlan Yönetmeliği değişti

Verilere göre 2008-2016 yılları arasında kız çocukları en fazla Antalya'da kayboldu. Antalya'da 9 yıl içerisinde emniyet birimleri veya vatandaşlar tarafından bulunarak, güvenlik birimlerine getirilen kayıp kız çocuğu sayısı 4 bin 559 oldu.

6 Şubatta Kahramanmaraş ve 20 Şubat Defne Hatay depremlerinden sonra depremin 106. Günü olan 22 Mayıs'ta İç İşleri Bakanı Sn. Süleyman Soylu tarafından yapılan resmi açıklamalara göre ülkemizde can kaybı sayısı 50 bin 783'e ulaşmıştır.

Ne yazık ki bu sayının ne kadarının çocuk olduğu, yaş aralıkları ve illere göre dağılımları henüz ayrıştılmış veri olarak paylaşılmamıştır.

Daha önce de kayıp çocuklar konusunda pek çok açıklama yapan ve verilerin paylaşılmamasıyla ilgili Eski CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, sosyal medya hesabından " Her gün 32 çocuk kayıp" diyerek  tepki gösterdi.

Kaynak: Uluslarararası Çocuk Merkezi