Kültür-sanat

Sinema Çalıştayı Sonuç Bildirgesi yayınlandı

61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamındaki “Sinema Çalıştayı” kapanış toplantısı Su Otel'de; senaristler, yönetmenler, yapımcılar, akademisyenler, meslek örgütü ve bakanlık temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecekti. Çalıştay düzenleme kurul başkanı Doç. Dr. Perihan Taş Öz ve Aydın Sayman'ın da konuşmacı olduğu kapanış toplantısında, çalıştay süresince gerçekleşen 9 farklı çalışma odağı kapsamında katılımcıların ortak görüş ve değerlendirmelerini içeren sonuç bildirgesi

 10-12 Ekim 2024 tarihleri arasında Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali  kapsamında gerçekleştirilen Sinema Çalıştayı sonuçlandı. 

Sinema meslek örgütleri, dernekler, sendikalar ve sinema akademisyenlerinden oluşacak çalıştay katılımcıları, Türkiye’de sinemanın güncel sorunlarını çeşitli konu odakları merkezinde irdediği çalıştayın düzenleme kurul başkanlığını ve yürütücülüğünü İstanbul Kültür Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Perihan Taş Öz ve TÜRSAV Genel Sekreteri, SE-YAP haysiyet kurulu üyesi, Sinebir yönetim kurulu üyesi, senarist ve yönetmen Aydın Sayman üstlendi. Çalıştayın onursal danışmanlığını ise yapımcı, Özen Film’in kurucusu Mehmet E. Soyarslan, yapımcı, senarist, Belge Film’in kurucusu Sabahattin Çetin ve İstanbul Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Akbulut yürüttü.

10 – 12 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleşecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Sinema Çalıştayı’nda sinema filmlerinin yaratım, yapım ve dağıtım sürecine ilişkin temel sorunlar, üç güne yayılarak, dokuz oturumda tartışılarak, akademisyen ve meslek profesyonelleri ile dernek, vakıf, meslek birliği, sendika ve ilgili devlet kurumları temsilcilerinden oluşacak çalışma grupları her biri üç saat sürecek toplam dokuz oturumda ilgili başlıkları tartışarak sonuç bildirgelerine imza attı. 

Telif hakları, kopyalama bedelleri, sinema filmleri ve dizi setlerinde iş koşullarının gözden geçirilmesi, devlet destekleri, yapım sorunlarının aşılması, akademik ve mesleki eğitim sorunları, film festivalleri, sinema salonlarının yapısı ve temel sorunları, sinemada seyir kültürü, belgesel sinemanın üretim ve gösterim sürecindeki temel sorunlar, film dağıtım sorunları, sınıflandırma ve yaş kararları, sinemada kültürel miras ve arşivcilik gibi birçok önemli konunun mercek altına alındığı oturumların yanı sıra çalıştay programı dahilinde iki tane de panel gerçekleştirildi. 

Bildirgeye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

61. Antalya Uluslararasi Altin Portakal Fi̇lm Festi̇vali̇ Si̇nema Çaliştayi Sonuç Bi̇ldi̇rgesi̇