Antalya

Sel felaketi üç yıl önce öngörüldü: Plan var, önlem yok!

Yusuf YAVUZ

AFAD’ın 2021’de hazırladığı Antalya İl Afet Azaltma Planı’nda yer verilen selle ilgili senaryoda, Kepez ve Muratpaşa’da alt geçitlerin kullanılamaz hale geleceği, araçların sular altında kalacağı, bazı binaların zemin katları su altında kalarak ölü ve yaralıların olabileceği öngörüsü bulunuyor. İRAP raporunda 3 yıl önce öngörülen sel riskine karşı önlem alınmazken kent adeta sele teslim oldu. Halil Yıldız adlı bir vatandaş alt geçitte yaşamını yitirdi. Selden etkilenen mahallelerde temizlik ve hasar tespit çalışmaları ise sürüyor.

SELDE YAŞAMINI YİTİREN HALİL YILDIZ DEFNEDİLDİ

Antalya’da kuvvetli yağışın etkisiyle yaşanan sel Kepez ve Muratpaşa ilçelerinde birçok mahalleyi vurdu. Tarihi Kaleiçi’nde sur duvarları çöktü. Altgeçitlerin göle döndüğü kentte Halil Yıldız adındaki iki çocuk babası bir vatandaş yaşamını yitirdi. 47 Yaşındaki Halil Yıldız’ın cansız bedenine Kepez’deki Gazi Bulvarı’ndaki Gıyaseddin Keyhüsrev alt geçidinde ulaşıldı. Yıldız’ın cenazesi dün Varsak Yeni Mahalle Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

CENAZE TÖRENİNE VALİ VE BELEDİYE BAŞKANLARI KATILDI

Yıldız’ın eşi Dilek Yıldız’ın zor anlar yaşadığı cenaze törenine kentin eski Valisi olan İç İşleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ile siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri ve vatandaşlar katıldı.

SEL AFETİNE KARŞI PLAN VAR, ÖNLEM YOK

AFAD’ın 2021’de hazırladığı Antalya İl Afet Azaltma Planı (İRAP) raporunda yer verilen sel senaryolarında öngörülene benzer bir tablonun oluşması ise dikkat çekti. Raporda, kenti bekleyen sel afetleriyle ilgili iki ayrı senaryoya yer veriliyor. İlk senaryoya göre oluşacak muhtemele sonuçlar şöyle özetleniyor: “Akdeniz üzerinden gelen serin ve yağışlı havanın deniz üzerinden gelen nem etkisi ile beraber yoğunlaşması sonucunda 12 saat içerisinde 120 mm yağış düşmüş olup sonucunda Muratpaşa, Kepez ve Konyaaltı ilçelerinde yerel su baskınları oluşmuş, alt geçitler etkilenmiş, araçlar sular altında kalmış, bazı binaların zemin katları su altında kalmıştır. Az sayıda yaralının olduğu senaryoda selin meydana getirdiği zararın 500 bin lira civarında olacağı öngörülmüştür.”

EN KÖTÜ SENARYO GERÇEK OLDU

Sel afeti için yapılan çalıştay sonunda oluşturulan en kötü senaryo ise şöyle: “Akdeniz üzerinden gelen serin ve yağışlı havanın deniz üzerinden gelen nem etkisi ile beraber yoğunlaşması sonucunda 12 saat içerisinde 300 mm yağış düşmüş olup sonucunda Muratpaşa, Kepez ve Konyaaltı ilçelerinde yerel sel oluşmuş, alt geçitler kullanılamaz hale gelmiş, araçlar sular altında kalmış, bazı binaların zemin katları su altında kalmıştır. Ölü ve yaralıların da olduğu senaryoda selin meydana getirdiği zararın 2,5 milyon lira civarında olacağı öngörülmüştür.”

MERKEZ İLÇELER SEL AFETİNE EN YOĞUN MARUZ KALACAK BÖLGEDE

Geçmiş afetlere bakılarak hazırlanan raporda sele en yoğun maruz kalan ilçeler arasında merkez ilçeler anılırken Alanya, Kaş, Manavgat, Demre ve Finike ilçelerine de yer veriliyor. İncelenen 45 yıllık dönemde meydana gelen sel afetlerinin yüzde 55’inin son 10 yılda, yüzde 75’nin ise son 20 yılda meydana geldiği bilgisine yer verilen Antalya İRAP raporunda, “Bu da son yıllarda iklim değişikliğine bağlı olarak yağış rejiminde meydana gelen değişimin önemli bir göstergesidir. Yıllık toplam yağış miktarında artış olmamasına rağmen günlük toplam yağış miktarlarının arttığını ve şiddetli yağışların daha sık yaşandığını göstermektedir. Bu da sel afetlerinin sayısının, iklim değişikliğine bağlı olarak arttığını ve anlık şiddetli yağışlar nedeniyle sel afetlerine daha sık maruz kalınabileceğine işaret etmektedir” ifadelerine yer veriliyor.

Antalya’nın yaşadığı sel felaketiyle ilgili 3 yıl önceden hazırlanan planda öngörüler ve uyarılar olmasına rağmen yeterli önlem alınmaması felaketin göz göre göre geldiğine işaret ediyor.