Antalya'nın İbradı ilçesine bağlı, Torosların zirvesinde eski bir Yörük köyü olan, Manavgat Çayı'nı besleyen derelerin arasında kurulan, tarihi düğmeli evleri ve 57 yıllık üzüm festivali geleneğiyle Dünya Turizm Örgütü tarafından '2024 Dünyanın En İyi Turizm Köyü' seçilen Ormana'da, imar planı sorunu yaşanıyor. Ormana'da butik otel, turistik restoran gibi kullanılan birçok Düğmeli Ev'in Koruma Amaçlı İmar Planı'ndaki sorunlar nedeniyle yıkım tehlikesi altında olduğu iddia edildi.
Aydın Özgüven ve oğlu Tolga Özgüven düğmeli evlerin restorasyonuna öncülük ettiklerini köyde başlayan ekoturizm hareketinin geliştirilmesi ve korunması amacıyla 2014 yılında hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı'nda çok sayıda hata yapıldığını dile getirdi. 200 yılı aşkın tarihe sahip ailesine ait tarihi evin planda görünmediğini aktaran Özgüven, bu alanın pazar yeri olarak işaretlendiğini, köylüye ait birçok düğmeli evin de planda olmadığını kaydetti.
Tarihi evlerin yüzde 90'ının yıkım tehlikesi altında olduğu iddiası
Geçen 6 senede devlet kurumlarından alınması gereken görüş eksiklikleri tamamlanmadığı için plan revizyon sürecinin ilerleyemediğini söyleyen Özgüven, "Hatalı koruma amaçlı imar planı, 11 yıldan bu yana revize edilemiyor. 550 kişinin yaşadığı köyde vatandaşın özel mülkiyetinde olan ancak mevcut taşınmazların öz niteliğine aykırı ve hatalı yapılan imar planına dair revizyon yapılmıyor. Bu nedenle köydeki tarihi evlerin neredeyse yüzde 90'ı yıkım tehlikesi altında" diye konuştu. Aile olarak bölgede ilk restorasyonu yapılan ve butik otel, turistik restorana dönüştürdükleri tarihi düğmeli evin olduğu yerin söz konusu imar planında sehven 'pazar yeri' olarak yazıldığını belirten Özgüven, "300 itirazla birlikte yıllardır süregelen sehven hatanın düzeltilmesini bekliyorduk. 50 gün önce Kültür ve Turizm Bakanlığı işletme belgeli tarihi düğmeli evimiz imar planında gözükmediği ve özel mülkiyetimiz pazar yeri olarak gösterildiği için İbradı Belediyesi'nden yıkım kararı çıktı. Aynı şekilde bizim gibi köydeki diğer bir turistik işletme için de yıkım kararı bildirilmiş. Acilen bu yanlıştan dönülmesini bekliyoruz" dedi.
İbradı Belediye Başkanı: Yıkılması söz konusu tarihi bir Düğmeli Ev yok
Konu ile ilgili bilgisine başvurduğumuz İbradı Belediye Başkanı Hatice Sekmen ise Düğmeli Evler'in yüzde 90'ının yıkımı gibi bir durumun söz konusu olmadığını, Aydın ve Tolga Özgüven'in koruma amaçlı sit alanı ilan edilen yerde kendilerine 2014'te düğmeli ev tekniği ile yeni ev yaptığını ve burayı turistik konaklama olarak işletmeye başladığını ancak yapılan şikayetler ve görülen davalar, 2021 yılında İbradı Belediyesi'nin işletmeyi mühürlemesi ve en sonunda 24 Ekim 2024'te Yargıtay'ın Özgüven ailesi aleyhine aldığı kararı İbradı Belediyesi'ne bildirmesi neticesinde, sözkonusu yapı için yıkım kararını belediye olarak uygulamak zorunda olduğunu belirtti. Hatice Sekmen, "Burası turistik konaklama tesisi olarak işletiliyor, diğer taraftan da hakkında şikayet var, yıkım kararı var,. Yarın burada bir yangın çıksa, bir turistin başına kötü bir olay gelse, sorumlusu belediye olur, bana sormazlar mı, sen belediye olarak mahkemenin verdiği yaptırım kararını neden uygulamıyorsun? Ev tarihi bir ev değildir, 2014 yılında düğmeli ev tekniği ile koruma altındaki alana ve planda halk pazarı olarak geçen yere yapılmış bir yapıdır" değerlendirmesinde bulundu
Sekmen, İbradı'da yıkımı değil ancak eski durumuna getirilmesi gereken diğer evin Ürünlü'de olduğunu, burada izinsiz tadilat yapıldığını, ancak bu tadilatın projelendirilip izin alınarak yapılmadığını, yapıya uymayan betonarme çardak yapıldığı için İbradı Belediyesi'ne KUDEP'ten yazı geldiğini ve yapının aslına uygun hale getirilmesi için belediyenin gereğini yapmasının bu yazıda iletildiğini söyledi. Bu evde bir yıkım değil aslına geri döndürme işleminin yapılacağını belirten Sekmen, "Ben Düğmeli Evlerin yeniden kazandırılması için mücadele vermiş, sadece geçen sene 6 ev için Ankara'ya giden gele restorasyon uygulaması için bütçe çıkartmak için uğraşan biriyim" dedi.