Gazeteci Yusuf Yavuz'un haberine göre Antalya’nın Kaş ilçesindeki Patara antik kentinde bulunan Osmanlı döneminden kalma Telsiz Telgraf İstasyonu ile antik deniz feneri yürüme yolu ihalesine fesat karıştırıldığı iddiasıyla Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. İddiaya göre 13 Eylül 2024 tarihinde yapılan ihalenin harcama yetkisi Kaş Belediyesi’nde bulunuyordu ancak Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) yetkilileri belediyeden sınırlı sayıda firmanın ihaleye davet edilmesini istedi. YİKOB birim sorumlusunun Komisyon Başkanlığını yaptığı ihaleyi kazanan firmanın daha önceden yapılmış olan imalatları yeniden yapılacakmış gibi gösterip 10-15 TL gibi birim fiyatlar verdiği ortaya çıkınca Kaş Belediyesi 61 milyonluk ihaleyi iptal etti. Ancak Antalya Valiliği yetkililerinin devreye girerek iptal kararının geri alınmasını istediği öne sürüldü. İlgili firmaya 28 Ekim’de yer teslimi yapıldığı öğrenilen projeyle ilgili henüz bir çalışma başlamadığı belirtiliyor. Antalya Valiliği yetkililerinin 19 Kasım’da Kaş’ta konuyla ilgili bir toplantı yapacağı öğrenildi.
Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid döneminde Akdeniz’in güneyindeki Libya ile haberleşmeyi sağlamak amacıyla 1906 yılında yaptırılan Patara Telsiz Telgraf İstasyonu’nun kalıntıları 2021 yılında başlatılan restorasyon çalışmasıyla ayağa kaldırıldı. Müze olması planlanan tarihi yapıyla ilgili eksik kalan işleri tamamlamak üzere geçtiğimiz Eylül ayında Kaş Belediyesi’nde bir ihale daha yapıldı.
TARTIŞMALI İHALE HAKKINDA SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU YAPILDI
Tartışma yaratan restorasyon ve yapım ihalesiyle ilgili Antalya ve Kaş Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusunda ise ‘Patara Yürüme Yolu ve Telsiz Telgraf İstasyonu Restorasyon İşi’ ihalesinde adrese teslim davet listesi oluşturularak rekabetin engellendiği öne sürüldü.
‘FİRMA YETKİLİSİYLE KAMU GÖREVLİLERİ İŞBİRLİĞİ YAPIYOR’ İDDİASI
Ülke genelinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan restorasyon konusunda yeterlilik almış olan 824 firma bulunduğunun altı çizilen suç duyurusunda, sınırlı sayıda ve adrese teslim davet listesi oluşturulduğu iddiasına yer verildi. Savcılığa yapılan suç duyurusunda ayrıca YİKOB birim sorumlusu ile ihaleye katılan bir restorasyon firması yetkilisinin yapılacak işleri ve davetli listesini birlikte belirlediği de öne sürülerek bu iddiaların araştırılması talep edildi.
‘DEVLET 1 YILDA 200 MİLYON TL ZARARA UĞRATILDI’
Antalya’daki restorasyon ihalelerinde son bir yıldır aynı firmaların adının geçtiği, söz konusu firmaların yetkilileri ile ilgili birimlerde görev yapan kamu personelinin birlikte hareket ettiği iddia edilen suç duyurusunda, son bir yılda devletin yaklaşık 200 milyon TL zarara uğratıldığı iddia ediliyor.Kaş’ta tartışma yaratan restorasyon ve yürüyüş yolu ihalesiyle ilgili 19-20 Kasım tarihlerinde Antalya Valiliği yetkilileriyle ilgili birimlerin katılacağı bir toplantı yapılacağı öğrenildi.
TELSİZ TELGRAF İSTASYONUNUN MÜZE YAPILMASI PLANLANIYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2020'nin 'Patara Yılı' ilan edilmesiyle birlikte antik kentte bulunan Osmanlı dönemine ait telsiz telgraf istasyonunun ayağa kaldırılması için çalışma başlatılmıştı. Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 30. yıldönümünde, 1906’da yapıldığı belirtilen telsiz telgraf istasyonu, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından sağlanan mali destekle 2021 yılında başlatılan proje ile restore edildi. Restorasyon projesi için harcanan 6 milyon 793 bin TL’nin yüzde 5’lik kısmı da Antalya Valiliği tarafından karşılanmıştı. Patara Telsiz Telgraf İstasyonu’nun çevre düzenlemesi de yapılarak müze haline getirilmesi planlanıyor.
İPTALİLEN İHALEDE 18 GÜN SONRA FİRMAYA YER TESLİMİ YAPILDI
Bu gelişmenin ardından önce sözleşme, daha sonra ise 28 Ekim 2024 tarihinde firmaya yer teslimi yapıldı. Ancak ihaleyi kazanan firmanın sunduğu fiyat tekliflerinde, Patara Telsiz Telgraf İstasyonu’nda daha önceki restorasyon sırasında yapılan imalatları yeniden yapılacak gibi göstererek kimi kalemlerde 10, 15, 30, 40 ve 50 TL gibi düşük fiyatlar verildiği ortaya çıktı. Önceden yapıldığı tespit edilen imalatlar yaklaşık maliyet cetvelinden çıkarılınca, ihalenin elenen firmada kalabileceği belirtiliyor.
TEKLİF LİSTESİNDE 10-15 TL’LİK BİRİM FİYATLARI SUNULMUŞ
İhaleyi kazanan firmanın sunduğu listesinde, “çakıl temin edilerek drenaj yapılması” işi için m2 birim fiyatı olarak 10 TL, “1. Sınıf çam kerestesi ile 15-20 cm genişliğinde lamba zıvanalı ahşap tavan yapılması” işi için de m2 birim fiyatı olarak 15 TL teklif verildiği ortaya çıktı. Firmanın sunduğu teklif listesinde çok sayıda benzer iş kalemi yer alıyor.
DENİZ FENERİ ÇALIŞMALARI BİTMEDEN YOL YAPILMASI KAMU ZARARI
İhaleye konu olan işin bir kısmının Patara’daki antik deniz fenerine giden yolla ilgili olduğu ancak deniz fenerindeki çalışmaların henüz tamamlanmadığı için yürüyüş yolunun ağır tonajlı kamyonlarla tahrip edileceği ve kamu zararı oluşabileceği öngörülüyor.
PATARA’DAKİ 61 MİLYONLUK İHALENİN ARDINDAN ŞİKÂYET YAĞDI
‘Patara Yürüme Yolu ve Telsiz Telgraf İstasyonu Restorasyon İşi’ başlığıyla 13 Eylül 2024 tarihinde Kaş Belediyesi’nde yapılan 61.589.480,60 TL’lik ihaleyi, Kütahya merkezli bir restorasyon firması kazandı. Ancak ihalenin sonuçlanmasının ardından Kaş Belediyesi ve Antalya Valiliği’ne konuyla ilgili çok sayıda şikâyet geldi. Şikâyetlerde öne çıkan iddialar arasında, sınırlı sayıda katılımın sağlandığı, rekabet ilkesine aykırılıklar bulunduğu ve söz konusu projeyle ilgili bazı detayların Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmadığı gibi başlıklar yer alıyor.
ŞİKÂYETLER ARTINCA BELEDİYE BAŞKANI İHALEYİ İPTAL ETTİ
Harcama yetkisi Kaş Belediyesi’nde olan ihale komisyonuna, Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) birim sorumlusunun başkanlık etmesi ve sınırlı sayıda isteklinin davet edildiği iddiası tartışma yarattı. Yapılan şikâyetler üzerine Kaş Belediye Başkanı Erol Demirhan, 10 Ekim 2024 tarihinde Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne bir yazı yazarak ihalenin iptal edildiğini bildirdi.
‘VALİLİK YETKİLİLERİ İPTALİN GERİ ALINMASINI İSTEDİ’ İDDİASI
Ancak bu kararın ardından Antalya Valiliği yetkililerinin devreye girerek iptal kararının geri alınmasını talep ettiği öne sürülürken ihaleyi alan firmanın ise bir an önce işe başlamak için doğrudan ve Valilik yetkilileri aracılığı ile belediye üzerinde baskı oluşturmaya çalıştığı iddia edildi.