Yaklaşık 25 yıl önce kuraklık nedeniyle mantar üretimine yönelen Korkuteli bugün yıllık 25 bin ila 30 bin ton kültür mantarı üreterek yaklaşık 80 bin ton olan Türkiye mantar üretiminin lokomotifi durumunda. İlçede mantar üretimi için gerekli hammadde olan kompostun üretimininse Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 60’ına karşılık geldiği tahmin ediliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre İlçedeki 2 bin 560 üretim deposu ile bin 150 işletmede yaklaşık 5 bin kişi çalışıyor. Bu işletmelerden en büyük ve en köklülerinden olan Özdallar ve Ersanlar Mantar ve kompost üretim tesislerini kapılarını Antalya gazetecilerine açtı.
2003 yılında Korkuteli’ne mantar üretim, konserveleme, paketleme ve kompost üretim tesisleriyle yatırım yapmaya başlayan ve bugün aylık 350 tonun üzerinde mantar üretme kapasisine ulaşan Özdallar Mantar ve Kompost Üretim Tesisleri’nin yöneticisi Erdem Cengiz, Türkiye’nin mantar tüketim ihtiyacının karşılanmasında Korkuteli’nin lider konuma yerleştiğini ancak ürünün taze olarak tüketim süresinin kısıtlı olmasının ve dünya pazarındaki rekabet şartlarında maliyet unsuru nedeniyle ihracatta istenilen rekabet düzeyine erişilemediğini söyledi
Mantar üretiminde Korkuteli’nin yıl içinde aldığı güneş ışığı süresinin uzunluğu nedeniyle güneş enerjisi sistemleri ile mantarın yetişmesi için önemli olan iklimlendirmede elektrik maliyeti düşürülürken, dışa bağımlı mantar tohumu temininin, saman, işçi ve lojistiğin hem maliyet hem de fiyat bakımından e Türkiye’nin bölgesindeki rekabet gücünü belirleyen ana kalemler olarak öne çıktığı görülüyor.
Mantar konserve tesislerini de bünyelerinde barındıran ve günlük 3 bin tondan fazla mantar konservesi üreten Özdallar, ihracatın da uzun süre saklama avantajından dolayı mantar konservesi üzerinde yoğunlaştığını, başta Kıbrıs olmak üzere Ortadoğu ülkelerine Korkuteli’nden konserve ihracatı yapıldığını aktardı.
Erdem, mantara dilim ve bütün konserveleme yöntemi ile katma değer katarak, hem Korkuteli’nde hem de yakın bölgelerde üretim fazlasının değerlenmesini, diğer mantar üreticileri ile kompost takasına gidilerek de sektör içi dayanışmanın sağlandığını vurguladı.
Etten ucuz et kadar yüksek besin değerine sahip
Bilgilendirme gezisinde gazetecileri mantarın besin değeri konusunda bilgilendiren Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Hüseyin Barın, mantarın B12, potasyum ve protein bakımından oldukça zengin, kolon ve akciğer kanserinin oluşumunun önlenmesi, kolestrol seviyelerinin dengelenmesi bakımından değerli bir gıda olduğuna işaret ederek, fiyatınınsa et fiyatlarından daha düşük olması nedeniyle tüketiminin fazla olması beklenirken Türkiye'de mantar tüketim alışkanlığının yeterince gelişmediğini söyledi. Barın, mantardan en yüksek besin değerlerinin alınması için kabuğunun soyulmadan çiğ olarak tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.