Antalya Haber

Manavgat'ın suyu tehlikeye mi atılıyor?

Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Aliye Coşar, Manavgat Oymapınar Baraj gölüne yüzer Güneş Enerjisi Santrali (GES) yapılma projesini TBMM gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Aliye Coşar, Manavgat Oymapınar Baraj gölüne yüzer Güneş Enerjisi Santrali (GES) yapılma projesini TBMM gündemine taşıdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi sonrası yaptığı açıklamada, yapılması planlanan yüzer GES’in nedeni ile doğa harikası bölgedeki doğal hayatın, su varlığının ve sosyal hayatın geri dönülemez şeklide zarar göreceğini belirtti.

HALKA RAĞMEN MANAVGAT OYMAPINAR’DA YÜZER GES YAPILAMAZ

CHP’li Coşar yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

“Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Oymapınar/Iğrışlar, Oymapınar/Seki, Karavca ve Güzelyalı Mahalleleri Mevkii’nde bulunan Oymapınar Barajı’na halihazırda faaliyet göstermekte olan 48 MWm/48 MWe kurulu güçteki hidroelektrik santrali baraj gölüne Manavgat HES Tesisine Yardımcı Kaynak Yüzer Güneş Enerji Santrali projesi kurulmak istenmektedir. 4 adet yüzer platformun bulanacağı toplamda su yüzeyinde 32 hektarlık alan panellerle kapanacak. Yüzer GES’in inşaat ve işletme sürecinde yaşanacak faaliyetler bölge halkı tarafından çevreye vereceği olumsuz etkiler nedeniyle kaygı ile takip edilmektedir. Bölge halkı yüzer GES yapımını istememektedir. Halkın talepleri dikkate alınmalı ve halka rağmen yapılmak istenen bu projeden vazgeçilmelidir.

YÜZER GES’İN ÇEVREYE VERECEĞİ ZARARI BİLEN YOK

“Yapılmak istenen yüzer GES projesinin inşa sürecinde ve işletme aşamasında kullanılan malzemelerin suya ve çevreye vereceği zarara ilişkin hiçbir tatmin edici cevap yok. Antalya ve Manavgat için çok önemli bir su kaynağı olan içme ve sulama suyu kullanımı ile birlikte balıkçılık ve turizm içinde kullanılan bu kaynakta, projede kullanılacak malzemelerden kaynaklı kimyasal ve plastik atıkların yaratacağı tahribatı bakanlık dikkate almıyor. Oysaki ormanlar gibi su kaynaklarının korunması da devletin asli görevlerindendir. Ancak AKP, yanlış enerji politikalarını düzeltmek yerine, yeni yanlışlarla çevre ve doğayı yok saymaya devam ediyor. Su yüzeyinde 32 hektarlık çok büyük bir alan güneş panelleri ile kapatılacak, bu görüntü doğal güzelliği bozacağı gibi, canlı yaşamını da doğrudan ve dolaylı olarak olumsuz etkileyecektir. Bu panellerde kullanılan malzemeler ve bunları su yüzeyinde tutan dubaların vereceği kirlilik hesap edilmelidir. Bu kirlilik doğrudan hayati öneme sahip suyun kirlenmesine neden olacaktır. Bu kirliliği gelecekte bölge halkı yaşayacaktır. AKP iktidarının şirket ve rant temelli çevre ve enerji politikalarının değil, halkın ve doğal yaşamın yanında yer alıyoruz. AKP iktidarı halkın karşı çıktığı yüzer GES’i değil Manavgat’a dair verdiği sözleri yerine getirmelidir. Zaruri olan halkın yıllardır beklediği çevre yolu ve devlet hastanesini yapmalıdır.”

CHP’li Coşar soru önergesinde şu sorulara yer verdi;   

Manavgat Oymapınar HES barajına yapılmak istenen yüzer GES’in doğal yaşama, çevreye ve insan yaşamına zararları bakanlığınız tarafından araştırılmış mıdır? Araştırılmış ise bu verilerin sonuçları nedir?
Manavgat Oymapınar HES barajına yapılmak istenen yüzer GES’in yapımı ve işletmesi esnasında ve kullanılacak materyallerden kaynaklı baraj suyunda oluşacak kirliliğe dair bilimsel araştırmalar var mıdır? Varsa nedir?
Manavgat Oymapınar HES barajına yapılmak istenen yüzer GES’in bölgedeki turizm, balıkçılık faaliyetleri olumsuz etkilenecek midir?
Manavgat Oymapınar HES barajına yapılmak istenen yüzer GES’in içme ve sulama suyunda neden olacağı kirliliğe dair bir araştırma yapılmış mıdır?
Baraj gölüne yüzer GES yapılmasını bölge halkı, sivil toplum kuruluşları istememektedir, bölge halkı ve STK’ların görüşleri dikkate alınacak mıdır?
Ekosistemi, doğal canlı yaşamı, turizmi, doğal güzelliği, tarımsal sulama ve akarsu için hayati öneme sahip su potansiyeli ile birlikte dikkate alındığında neden bu alanda yüzer GES yapılmasında ısrar edilmektedir?