Antalya Korkuteli'nde şeftali, kayısı, elma ve armut bahçesi olanlar bugünlerde kara kara düşünüyor. Bahçelerine musallat olan zararlı Akdeniz sineğine benzese de, daha önce kullandıkları önleme ve mücadele yöntemleri bu kez fayda etmeyerek erkenci ürünlerin yaklaşık yüzde 50'sinde kayıp yaşanmasına yol açtı.

Bağımlılar tarihi camiinin müdavimi oldu Bağımlılar tarihi camiinin müdavimi oldu

İlaçlara bağışıklık mı kazandı?

Korkuteli Ziraat Odası Başkanı, Musa Fikri Büyükçetin Korkuteli’nin tüm köylerinde görülen ve erkenci şeftali, kayısı ve armutta yüzde 50 zarara yol açan zararlının havaların erken ısınması ve devam eden yüksek sıcaklık nedeniyle üremeye erken başladığı gözlemini yaptığını belirterek, “Akdeniz sineğine benzese de kullanılan ruhsatlı ilaçlara artık bağışıklık kazanmış bir zararlı ile karşı karşıyayız gibi görünüyor.  Daha önce 10 günde bir ilaç atılırken, bugünlerde neredeyse 3 günde bir bahçeler ilaçlanıyor ancak zaiyat sürüyor” dedi.

Uzmanlar bölgede incelemeye davet ediliyor

Antalya Ticaret Borsası 4. Meslek Komitesi Başkanı, şeftali ve kayısı üreticisi Yaşar Kocağolu ise Korkuteli çiftçisininin ürünlerinde yarıya yakın bir kayıp olduğunu söyleyerek “Bu zararlı bu yıl başladı, daha önceki yıllarda da akdeniz sineği oluyordu ancak mücadele edebiliyorduk, bu kadar çok yayılmıyordu ve ruhsatlı ilaçlar etki ediyordu.  Şu an erkenci şeftali ve kayısı türlerinde yarı yarıya kaybımız var. Binlerce dönüm bahçe bu zararlının istilası altında. İhracat ürünleri elde kaldı. Daha ilerdeki çeşitlerde olmaması ve yeni ürünlere yayılmaması için çaba gösteriyoruz. Ziraat mühendislerini, ilaç bayilerini bölgemize gelerek inceleme yapmaya ve bu zararlıya karşı yeni ürünler geliştirmeye davet ediyoruz” dedi.

Editör: Ece Güneş