CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, TBMM Genel Kurulu'nda turizm çalışanlarının sorunlarını dile getirdi.

MHP Antalya İl Başkanı Onur Temel istifa etti MHP Antalya İl Başkanı Onur Temel istifa etti

Turizmin dış ticaret açığını kapatmada stratejik sektör olduğuna işaret eden Kaya, otel işletmelerinin sezonluk faaliyet göstermeleri, artan maliyetler ve kus baskısı nedeniyle kış aylarında turizm personelininin yüzde 90'ının işsiz kaldığını söyledi. Kaya personelin süresiz iş sözleşmesiyle işe alındığını, bu sözleşmenin sezon sonunda askıya alındığını bu nedenle de güvencesiz bir halde, işsizlik sigortasından, kıdem ve ihbar tazminatlarından faydalanamadıkları için turizm sektöründen uzaklaştıklarını iddia etti.  Kaya  iddiasını "Kendi ilimden örnek vereyim: Antalya'da ev kiraları 100 metrekare bir daire için en az 15 bin ile 20 bin TL arasında. Bir turizm çalışanı yaz kış çalışsa bile bu şartlarda ayakta durmakta zorlanırken kışın işsiz kaldığında büyük bir çoğunluğu sektörden tamamen ayrılma yoluna gidiyor, işletmelerde inanılmaz bir personel sirkülasyonu yaşanıyor; bu durum turizmin sürdürülebilirliğini ciddi anlamda tehlikeye sokuyor. Bir turizm çalışanıyla konuştuğumda son beş yılda 15 farklı işletmede çalıştığını söyledi bana; işte bu, sektördeki derinsel, yapısal sorunları gözler önüne sermekte." örneğiyle devam ettirdi. 

Kaya, kurizm çalışanının işsizlik maaşından faydalanmasının acil bir düzenlemeyle önünün açılması gerektiğini belirteerk "çalışanların ücretinin İŞKUR tarafından ödendiği bir İşbaşı Eğitim Programı var. Bu eğitim programının mart, nisan, mayıs aylarında değil kasım, aralık, ocak aylarında yapılması hem personelin istihdamına katkı sağlayacak hem de otellerin açık kalmasını da desteklemiş olacaktır" önerisinde bulundu.

Turizm çalışanlarının lojman koşulları

  Konuşmasında turizm çalışanlarının lojman problemine de değinen Kaya, ".Lojmanların doğru, düzgün bir şekilde denetlendiğini düşünmüyorum. Şu anda bir lojmandaki odada kalan personelin odayı 6-8 kişiyle paylaştığına şahitlik ediyoruz. Zaten iş yükü ağır olan dinamik sektörde çalışan emekçiler kötü yaşam koşulları nedeniyle turizm sektörünü terk ediyor. Otelcilerimiz lojman yapacak yer bulmakta zorlanıyorlar. Kültür ve Turizm Bakanlığı yerel yönetimlerle iş birliği yaparak lojman yerinin bulunmasında ve inşasında uygun kredi koşulları sağlayarak evli ve bekar çalışanların kalabileceği lojmanlar inşa edilmesini teşvik etmelidir. TOKİ de bu konuda elini taşın altına koyabilir, kampüs şeklinde lojmanlar inşa edilebilir. İçinde eğitim kurumlarından sosyal donatıların olduğu kampüs şeklinde lojmanları TOKİ inşa ederek bu alanları turizm işletmelerine kiraya verebilir" önerisinde bulundu.

"Turizm çalışanlarının maaşları yetersiz"

Turizm çalışanlarının ücretlerinin yetersiz olduğunu söyleyen Kaya, "Ekonomik sıkıntılar nedeniyle turizm çalışanlarının ücretleri de artık yetmemektedir. TÜİK verilerine göre, turizm ve konaklama çalışanları ülke ortalamasından fazla çalışıyor ancak -ortalamanın yüzde 29'u daha az kazanmakta yani- ortalamadan yüzde 29 daha az kazanmakta. Bu koşullar yıllardır sektöre emek veren kalifiye personelin turizmden uzaklaşmasına neden oluyor" dedi.

"Turizm Meslek Yasası çıkartılmalı"

Kaya"80-100 milyar dolar gelir hedefi koyduğumuz turizm sektörüne stratejik bir gözle bakmamız gerekiyor" diyerek,  2 milyondan fazla istihdam sağlayan bu sektörün bir an önce disipline olması için sektörün tüm bileşenlerini kapsayacak şekilde turizm meslek yasasının çıkarılması çağrısında bulundu. 

Editör: Ece Güneş