Yusuf Yavuz'un haberine göre Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde turizmci Adil Üstündağ tarafından yapılması planlanan 2508 yatak kapasiteli 5 yıldızlı ‘The Green Park Gazipaşa’ adını taşıyan otel projesinin ÇED süreci Bakanlık tarafından sonlandırıldı. Korunan alan vasfındaki sahilde devasa bir beton kütle yaratacağı eleştirilerine neden olan otel projesiyle ilgili ÇED başvuru dosyasında flora ve fauna konusundaki eksikliklerin giderilmesi için 8 Ocak 2024 tarihinde firmaya bir yıl süre verilmişti. Ancak Gazipaşa Hepimizin Platformu’nun projeyle ilgili İDK toplantısında yaptığı itirazlar üzerine gündeme gelen eksikliklerin 1 yıllık süresi içinde giderilmediğini tespit eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Selinus sahilinde yapılması planlanan ilçenin ilk 5 yıldızlı otel projesinin ÇED sürecinin sonlandırılarak iptal edildiğini açıkladı.
Antalya’nın doğusunda bulunan Gazipaşa ilçesi, kentin betonlaşmadan büyük ölçüde korunabilmiş son kıyılarını barındırıyor. Bir turizm kenti olan Antalya’da İspanya’nın toplamından çok daha fazla 5 yıldızlı otel bulunuyor. Kitle turizminin yarattığı yıkımın göz ardı edildiği kentte, havaalanından giriş yapan yolcuların sayısına göre yapılan ‘rekor’ açıklamalarının turizmdeki sorunların üzerini örtmeye yönelik olduğu eleştirileri de gündemde.
ANTALYA’NIN SON KIYILARI DA BETONLAŞMA TEHDİDİ ALTINDA
Gazipaşa’nın bitişiğindeki Alanya ilçesinde sahillerde neredeyse betonlaşmamış bir alan kalmadı. Gazipaşa’da koruma altında bulunan ve batıdan doğuya doğru sıralanan Kâhyalar, Selinus (Kızılin) ve Koru adında toplam 3 ayrı sahil bulunuyor. Doğal sit olan bu sahillerin uzunluğu yaklaşık 2 kilometre civarında ve denizel ve karasal ekosistem için çok önemli habitatlar barındırıyor. Nesli tehlike altındaki Akdeniz fokları ile Caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının yuvalama ve yaşam alanı olan bu bölgedeki sahillerin 5 yıldızlı otellere açılması için uzun süredir girişimler sürüyor.
HALKTAN PARSEL PARSEL ARAZİ TOPLAYIP İMAR PLANI YAPTIRILDI
Gazipaşa’da halkı tarım yaptığı sahilin gerisindeki araziler, parça parça toplanarak 50 bin metrekarenin üzerinde turizm parselleri oluşturuldu. Bu uygulamanın küçük ölçekli turizm faaliyeti yapmanın önünde engel olduğu eleştirileri gündeme gelse de, dışarıdan gelen büyük şirketler ilçe halkının arazilerinin yeni sahipleri oldular. Bu bölgedeki arazilerde İmar Kanunu gereği zorunlu olan 18 uygulaması sırasında ilçe ve büyükşehir belediyelerine çok sayıda itiraz geldi. Ancak planlama süreci yatırımcıların beklentisine uygun olarak sonuçlandı.
TÜRKİYE DEPREMLE SARSILIRKEN OTEL İÇİN ÇED TOPLANTISI YAPILDI
AKP’nin logosu olan ampulün mucidi olduğunu açıklamasıyla gündeme gelen iş insanı Adil Üstündağ, Gazipaşa sahilinde otel yapmak isteyen ilk büyük yatırımcı oldu. Üstündağ, Selinus sahilinde topladığı parsellerde 2508 yatak kapasiteli bir otel inşa etmek için kolları sıvadı. Türkiye 6 Şubat 2023 depreminin yarattığı yıkımla sarsılırken, ‘The Green Park Gazipaşa’ adıyla yapılması planlanan 5 yıldızlı otel projesi için, depremden iki gün sonra, 8 Şubat 2023 tarihinde ÇED toplantısı yapılması tepkiyle karşılanmıştı.
PLATFORM ÜYELERİ ANKARA’YA GİDEREK İTİRAZLARINI SUNDU
Otel projesiyle ilgili ÇED süreci devam ederken, Gazipaşa’da yaşayan vatandaşların oluşturduğu Gazipaşa Hepimizin Platformu, konuyla ilgili çekinceleri ve proje dosyasındaki hataları gündeme getirdi. Konuyla ilgili çelişkileri her fırsatta kamuoyu ile paylaşan Platform temsilcileri, 8 Ocak 2024 tarihinde Ankara’da Bakanlık’ta yapılan İDK toplantısında da itirazlarını sunmuştu.
ŞİRKETE ÖNCE SÜRE VERİLDİ, ARDINDAN İPTAL EDİLDİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, korunan alan niteliğindeki bölgede uygulanması planlanan proje için hazırlanan ÇED dosyasında flora ve fauna üzerinde projenin etkilerinin ne olacağı yönündeki değerlendirmelerin eksik olması ve yapılan diğer itirazları da göz ününe alarak ÇED sürecini durdurdu. Bakanlık, proje sahibi Yeşilyurt İnşaat ve Turizm A.Ş.’ne söz konsu eksikliklerin giderilmesi için 1 yıl süre tanıdı. Ancak bu süre içinde şirketin eksikleri gidermediği görülünce ÇED süreci tümüyle sonlandırılarak iptal edildi.
PROJE SAHİBİ ŞİRKET EKSİKLERİ GİDERİP EK SÜRE İSTEMEDİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünün 10 Ocak 2025 tarihli kararında, “Projenin danışman firması olan Adadem Çevre Mühendislik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından 08.01.2025 tarihine kadar Bakanlığımıza sunulması gereken ÇED Raporu sunulmamış ve herhangi ek süre talebinde de bulunulmamış olup ‘The Green Park Gazipaşa Otel’ projesinin ÇED süreci sonlandırılmıştır” ifadelerine yer verildi.
BAKANLIK AÇIKLADI: ‘GAZİPAŞA’DAKİ OTEL PROJESİ İPTAL EDİLDİ’
Bakanlığın iptal gerekçeleri arasında, “Kurum görüşlerinde belirtilen düzeltmelerin, IDK da dile gelen ek flora fauna çalışmalarının yapılması, Kümülatif Etki Değerlendirmesi Raporunun, Paydaş Katılım Planı Raporunun revize edilmesi, Hava Modelleme çalışmasının yapılması, Kültür ve Turizm Bakanlığının görüşleri kapsamında projedeki yatak kapasitesinin azalacak olması sebebi ile rapordaki tüm hesaplamaların bu kapsamda güncellenmesi” için verilen süre içerisinde şirket tarafından hiçbir düzeltme ve güncelleme yapılmaması yer alıyor. Bakanlığın iptal kararı bugün elektronik ÇED duyuru sistemi üzerinden de kamuoyuna duyurularak “The Green Park Gazipaşa Otel projesi iptal edilmiştir” denildi.
KORUNAN ALAN VASIFLI SAHİLDE KASABA BÜYÜKLÜĞÜNDE OTEL
Korunan alanın gerisindeki 51.260,08 m2’lik alana yayılacak olan otel projesi kapsamında toplam 7 restoran, 2 pastane, 13 adet mağaza 1 ibadethane ile SPA merkezi, düğün salonu, konferans ve gösteri salonu, çocuk oyun parkı, açık ve kapalı yüzme havuzları gibi ünitelerin inşa edilmesi planlanan otel projesi kapsamında ayrıca spor salonları, eğlence merkezi, diskotek ve kapalı otopark yapılması planlanıyordu. Projenin bulunduğu mahalleden çok daha fazla bir nüfusu barındırması planlanan otel projesinin yaratacağı altyapı ve çevre sorunları sıklıkla gündeme gelirken, Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, bu çekinceleri dile getiren Platform üyeleriyle ilgili ayrıştırıcı bir üslupla ‘Platformcular’ ifadesini kullanmıştı.
SELİNUS’TA İPTAL, KORU SAHİLİNDE 3 AYRI OTEL KARARI
Gazipaşa’daki Koru sahili de 3 ayrı otel projesiyle gündemde. Hazine ve TOKİ’ye ait parsellerin Rizeli iş insanı Süleyman Ekşi ve ailesine ait AHES GYO şirketine tahsis edilmesiyle Koru sahilinde toplam 2100 yatak kapasiteli 3 ayrı otel projesi gündeme geldi. Proje kapsamında Koru sahilinde 6 metrelik derin kazı yapılması planlanıyor. Korunan alan vasıfları göz ardı edilen sahilin yaklaşık yarısının otel projesiyle kaplanacak olması endişe yaratıyor. Türkiye’nin uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuat kapsamında koruması gereken alanlar arasında yer alan Koru sahilindeki otel projeleri için ÇED süreci 25 Aralık 2024 tarihinde başladı. Yönetmelik gereği önümüzdeki günlerde projelerle ilgili ÇED toplantısı yapılması bekleniyor.