Antalya, 9-11 Mayıs tarihleri arasında gastronomi kentin yıl içindeki en önemli etkinliklerinden birine ev sahipliği yapacak. Karaalioğlu Parkı’nda düzenlenecek olan 4. Uluslararası Gastronomi Festivali, lezzet tutkunlarını ve profesyonelleri bir araya getirecek. Festivalin basın tanıtımı, Antalya’nın simge restoranı 7 Mehmet Restoran’nda yapıldı. Toplantıya Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, festival organizatörleri, şefler ve gastronomi dünyasının önemli isimleri katıldı.
Bu yılki 4. Uluslararası Gastronomi Festivali'nin mottosu "Akdeniz Mutfağı" olarak belirlenerek Akdeniz'in zengin mutfak kültürünü ve sağlıklı beslenme biçimini vurgulamak amaçlandı.
Her sene Antalya’nın başka bir ilçesinde o ilçenin öne çıkan tarımsal ürününün hasadının yapıldığı Festival’de bu yıl hasat Antalya ‘da örtü altı tarımsal üretiminin lideri Kumluca’dan yapılacak. 9 Mayıs’ta Kumluca’da festival kapsamında başta domates olmak üzere bölgedeki doğal otlar hasat edilecek.
Antalya Gastronominin Başkenti Olma Yolunda İlerliyor
Festivalin açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 2019 yılında göreve geldiklerinde Antalya’yı gastronominin başkenti yapmayı hedeflediklerini belirtti. Başkan Böcek, "4 yıl önce başlattığımız bu festivali her yıl daha üst seviyeye taşıdık. Geçen yıl 800 bin ziyaretçi ağırladık ve Antalya’nın lezzetlerini dünyaca ünlü şeflerle buluşturduk. Bu yıl, Akdeniz Mutfağı temasıyla yapılan festival, yerel gıda ve nitelikli tarıma sahip çıkmayı amaçlıyor," dedi.
Akdeniz Ülkelerinden Tanınmış Şefler Festivalde
Festivalin organizatörü Gökmen Sözen, Gastronomi Festivali'nin her yıl biraz daha büyüdüğünü ve bölgenin en önemli festivallerinden biri haline geldiğini vurguladı. "Akdeniz ülkelerinden şefler bu yıl festivale katılacak. Amacımız, gastronomi turizmini geliştirmek, yerel ürünlerin tanıtımını yapmak ve uluslararası şefleri ve gastronomi severleri bir araya getirmektir. Festivalde panel, sokak lezzetleri, workshoplar, sergiler gibi birçok etkinlik yer alacak," dedi.
Endemik tür zenginliğiyle Antalya'nın gastronomide iddiası
Festivalin önemli konuşmacılarından biri olan şef Ömür Akkor, Antalya’nın gastronomi potansiyeline dikkat çekerek, "Akdeniz, binlerce yıl süren bir kültür mirasına sahip. Buradaki bitkiler ve gıdalar, sadece lezzetli değil, sağlıklı ve besleyici. Antalya, endemik bitki çeşitliliği açısından oldukça zengin bir coğrafyaya sahip. Bölgede 3600 endemik bitki türü var ve bu bitkiler, sadece gastronomi açısından değil, sağlık açısından da büyük bir öneme sahip. Bu festival, gastronomi tarihini ve kültürünü gelen misafirlerimizle paylaşmamıza olanak tanıyor," dedi.
Şeflerden tarıma ve çiftçinin emeğinin değerine vurgu
Michelin yıldızlı şef Ozan Kumbasar ise, gastronomi ile tarım arasındaki güçlü bağı vurgulayarak, "Çiftçiyi mutlu etmeden, kaliteli yemekler hazırlamak mümkün değil. Urla’daki deneyimlerimiz gösteriyor ki, çiftçilerle iş birliği yapmak, onların ürünlerini önceden alıp, doğru destek sağlamak büyük önem taşıyor," şeklinde konuştu.
Şef Çiğdem Seferoğlu da , restoranlarda lezzet standartlarını korumanın önemini vurgulayarak, "Üreticiyle yakın temas içinde çalışarak, gastronominin kalitesini artırmak mümkün. Tarıma sahip çıkmak, lezzetli yemeklerin temelidir," dedi.
Şef Mehmet Özer ise, " Gastronominin son dönemde artık yalın ve değerli malzeme odaklı hale geldiğine dikkat çekerek Antalya’nın bu bakımdan şanslı kentlerden biri olduğuna işaret etti.
Akdeniz mutfağı en sağlıklı beslenme biçimi
Diyetisyen Dilara Koçak, Akdeniz mutfağının sağlık üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti ve şunları ekledi: "Akdeniz tipi beslenme, hücre onarımı sağlayan antioksidanlarla dolu ve bu beslenme tarzı, dünya çapında kabul gören bir model. Bu festival, yalnızca lezzet değil, sağlık açısından da büyük önem taşıyor."
Bu sene festival hasatı Kumluca’dan
Kumluca Belediye Başkanı Mesut Avcıoğlu, festivalin 9 Mayıs’taki hasatla başlayacağını belirterek, "Herkesi Kumluca’ya davet ediyorum. Kumluca, Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip ve festivalin bir parçası olmak bizim için büyük bir onur," dedi.
Gastronominin yerel kalkınmaya katkısı
Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Zeki Özer, gastronomi turizminin yerel kalkınmadaki rolüne değindi. "Coğrafi işaretli ürünlerimizi otellerimizde daha yaygın bir şekilde kullanmaya özen gösteriyoruz. Antalya, dünya çapında bir gastronomi merkezi olma yolunda ilerliyor," dedi.
AESOB Başkanı Adlıhan Dere ve ATSO Meclis Başkanı Ahmet Öztürk ise, gastronominin şehir ekonomisine katkısının büyük olduğunu belirterek, "Gastronomi, yerel kalkınmanın en güçlü araçlarından biridir. Üreticiden şeflere kadar herkes bu zincirin bir parçasıdır," dedi.
Festivalde 100’ün üzerinde konuşmacının yer alacağı, sokak lezzetlerinden workshoplara, panellerden yarışmalara kadar zengin bir etkinlik programı yer alacak. Yerel üreticiler ve butik tarımcılar, bu yıl gastronomi dünyasının önemli isimleriyle buluşacak.