Yusuf Yavuz

Antalya’nın Finike ilçesi sahilindeki 12 bin metrekareden fazla alan, 10 yıllığına bedelsiz olarak Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na (YİKOB) kiralandı. Sahilkent-Kum Mahallesi’nin kıyı kesimindeki işletmelere Finike Kaymakamlığı tarafından gönderilen ihtarname ile bir hafta içinde alanın boşaltılması istendi. Alanın boşaltılması için işletmelere verilen süre 28 Nisan 2025 tarihinde sona ererken, Finike TORAÇDER Başkanı Önder Akülkü, esnafın mağdur edildiğini belirterek sahilin ilçe belediyesine devredilmesi çağrısında bulundu.

Antalya YİKOB’un il genelindeki kıyılardaki tartışma yaratan uygulamalarına bir yenisi daha eklendi. Side’de bir otelin kullandığı 3 bin metrekarelik sahilin önce Antalya YİKOB tarafından kiralanması, ardından ise YİKOB bünyesindeki şirkete devredilerek bu şirket üzerinden de bir başka otele kiraya verilmesi tartışma yaratmıştı.

Finike sahili Antalya YİKOB'a kiralandı

Antalya YİKOB şimdi de Finike sahilinde bir başka tartışmayla gündemde. Daha önce Finike Kaymakamlığı tarafından yapılan düzenlemeyle Sahilkent-Kum Mahallesi bölgesinde oluşturulan işletmelerin bulunduğu alan Antalya YİKOB’a kiralandı.

Sahildeki işletmelere bir hafta tahliye süresi verildi

Toplamda 12 bin metrekareden fazla bir alanı kapsayan sahilin 10 yıllığına bedelsiz olarak Antalya YİKOB’a kiralandığı öğrenilirken, ecrimisil (işgaliye) ödeyerek alanı kullanan işletmelere bir ihtarname gönderilerek bir hafta içinde alanı boşaltmaları istendi. İşletmelere alanı boşaltmaları için verilen süre 28 Nisan Salı günü doluyor. İhtarnamede, bu süre içinde alanın boşaltılmaması halinde belediye tarafından boşaltılarak masrafların ise kiracılardan alınacağı bildirildi.

TORAÇDER'den sahil belediyeye verilsin talebi

Caz, Bey Dağları’na karşı yükseliyor
Caz, Bey Dağları’na karşı yükseliyor
İçeriği Görüntüle

Finike’de tartışma yaratan uygulamaya tepki gösteren Finike Toroslar ve Akdeniz Kıyıları Çevre Koruma Derneği (TORAÇDER) Başkanı Önder Akülkü, bu kararla sahildeki esnafların mağdur edildiğini savunarak kıyının belediyeye verilmesi çağrısında bulundu.

Çöpleri toplayacak ama sahilde hakkı olmayacak

Geçtiğimiz yaz Finike sahilinin belediyeye verilmesiyle ilgili yerel halktan imza toplayarak ilgili kurumlara ilettiklerini dile getiren Dernek Başkanı Akülkü, ilçe belediyesinin başvurusuna rağmen sahilin belediyeye verilmediğini belirterek, “Biz Muğla’nın koylarına el koyan MUÇEV adlı şirketi beklerken, Antalya’da valilik bünyesinde kurulan AYDAŞ, bütün itirazlarımıza rağmen sahilimize el koydu. Belediye çöpleri toplayacak ama sahilde herhangi bir söz hakkı olmayacak” dedi.

"Biz Finikeli'yiz bu sahillerle ilgili hayallerimiz var"

Finike sahilinde su sporları ve denizcilik konusunda eğitimlerin verilmesi için projelerinin olduğunu belirten Finike TORAÇDER Başkanı Önder Akülkü, “Sahilde bulunan işletmeler mağdur edilmiştir. Evet, sahiller devletin tasarrufu altındadır. Ama Anayasamıza göre sahillerle ilgili tasarrufta idare kamu yararı gözetir. Biz Finike halkıyız ve biz Finikelilerin bu sahillerle ilgili hayallerimiz vardır. Bir şirketin burayı işletmesini istemiyoruz” görüşünü savundu.

İşletmeler bir haftalık tahliye süresini yetersiz buldu

Antalya YİKOB’a kiralanan Finike sahilinde boşaltılması istenen alanda 11 adet 6’şar metrekarelik büfe yeri, 11 adet 102 metrekarelik gölgelik alan, 11 adet 1000 metrekarelik şemsiye-şezlong alanı ile tuvalet, duş ve soyunma kabini alanları bulunuyor. Tahliye konusundaki ihtarnamenin ardından bazı işletmelerin alanı boşaltmaya başladığı belirtildi. Yaz sezonu için birçok düğün organizasyonu aldıklarını ancak bu kararın ardından iptal etmek zorunda kaldıklarını belirten işletme sahipleri, bir haftalık tahliye süresinin de yeterli olmadığını savunuyor. Bazı işletmelerin kullandıkları eşyaları satışa çıkardığı belirtilirken, Antalya YİKOB’un bünyesine geçen sahilin, kurum tarafından üçüncü şirketlere kiralanıp kiralanmayacağı merak konusu oldu.

MUÇEV nedir?

MUÇEV,  29 Mart 2014 yerel seçimlerin hemen ardından 4 Nisan’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla Valiliği arasında yapılan protokolle Muğla’ya Hizmet Vakfı ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı  ortaklığı ile kurulan, ardından da 28 Mayıs tarihinde yapılan bir sözleşmeyle Muğla ili genelindeki Anayasa'nın amir hükmüne göre kamu yararına binaen hüküm ve tasarrufunun Muğla Büyükşehîr Belediyesine ait olması gereken ve Sayıştay'ın 2018 raporlarında da "Kıyılarda kamu yararının sağlanmasını teminen kıyı şeritlerinin Büyükşehîr Belediyesine tahsis edilmesi gerektiği düşünülmektedir." şeklinde raporlarına rağmen  14 korunan alanın işletme hakkı yetkisi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alan bir vakıf.  Muğla ve özellikle de Göcek halkı tarafındansa kabul görmeyen, kamusal alanlarda yapılan eylemlerle, açıklamalarla ve başta MUÇEP (Muğla Çevre Platrofmu) tarafından verilen hukuki mücadelelerle işlemlerine karşı çıkılan bir kurum. Her ne kadar adı vakıf olsa da bir şirket mantığı ile işleyen bu kurumun yetkilerinin tamamı da bürokratlardan oluşuyor.

Editör: Ece Güneş