Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) aylık olağan toplantılarının 2025 yılı ilk toplantısında Antalya turizm sektörü biraraya geldi. Kemerağzı'ndaki beş yıldızlı bir otelde gerçekleşen turizm sektörü buluşmasında AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, 2025 yılında tüm segmentlerde bir artış beklendiğine dikkati çekti. 2025 yılı için yaklaşık 955 milyar dolarlık bir seviye belirlendiğini, 443 milyar dolarlık kısmını otellerin temsil ettiğini belirten Kavaloğlu, 2025 yılının tüm dünya turizminde bir artış yılı olarak beklendiğini açıkladı.
"Döviz kuru büyük sorun"
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın bitebilme ihtimalinin bile gözlerini ışıldattığını belirten Kaan Kavaloğlu, bu konuda ABD'nin yeni seçilen başkanı Trump'ın alacağı kararların dünyadaki politik durum için çok önemli olacağına işaret etti. Döviz kurlarının mevcut parametrelerle uyumsuzluğuna dikkati çeken Kavaloğlu, “Sektör olarak bizleri can evimizden vuruyor. Ülkemizin refah seviyesi için hep birlikte çalışıyoruz. Hepimizin genel hedefi, ülkemizin daha büyümesi, müreffeh bir ülke haline gelmesi. Bunun için turizmciler olarak canla başla çalışıyoruz ama son günlerde görüyorum ki, döviz kurundan sadece ihracatçılar ekleniyormuş gibi gözüküyor ama döviz kurunun bu şekilde sabit gitmesi bizim açımızdan sürdürülebilir ekonomik bir sistem yaratmıyor" dedi.
"Haziran- Eylül düzenlemesi çağrısı"
Döviz kuru sorununu turizm sektörünün imkan buldukça vurgulamaya devam etmesi gerektiğini söyleyen Kavaloğlu, “Çünkü sabit giderlerimiz enflasyon baskısıyla yükselirken, kurdaki değişikliğin olmaması, fayda- maliyet analizine göre fiyatlarımızı da o denli artıramayacak olduğumuz gerçeği, bizi gerçekten geleceğe dönük kaygılandırıyor. Bu kaygılandırma ötesinde de gelirlerimizin yüzde 50'sini, karlılıklarımızın yüzde 80'ini biz haziran, eylül ayları arasında yapıyoruz. Hani dayanırız hazirana kadar ama haziran- eylül arasındaki kurlar bizim için çok değerli. Bunu tekrar tekrar söylüyorum. Her ortamda vurgulamaya devam etmemiz gerekiyor" diye çağrı yaptı.
Rezervasyonda sistem online'a teslim oldu
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte online rezervasyonların yüzde 8 ila 12 gelişeceğini açıklayan Kavaloğlu, “Üç rezervasyon kaynağı var; online, otalar ve offline. 2019'da sistemin yüzde 51'i offline iken 2019'da otalar ve online rezervasyon yüzde 49 iken, 2024'te bu oran offline yüzde 37'ye düşüyor, online otalarla birlikte yüzde 63'e çıkıyor. Sistem koşa koşa online'a gidiyor. Dolayısıyla bizim artık geleneksel sistemlerle ulaşabileceğimiz rakamlar belli bir yerde tıkanacak. Küresel uçak pazarında da sistem tamamen online'a teslim oldu. Başımızın tatlı belası, kısa süreli ev kiralamaları da bir gerçek ve tüm dünyada gerçekliğini koruyor, ev kiralama tüm dünyada hakimiyetini koruyor. Tamamen online sistem üzerinde yeni nesil bunu tercih ediyor. Kurallara, kanunlara uyulup uyulmadığını konusunda takipçisi olmalıyız" şeklinde konuştu.