Direniş simgesi yapıt: Nail House

Amsterdam, kanalları, köprüleri, müzeleri, meydanları, parkları, içinde sarayların da yer aldığı tarihi yapıları, 10 kilometrekarelik ormanıyla gerçekten görülmesi gereken bir yer. Meydanlar, caddeler ve parklarda karşınıza çıkabilecek olan heykeller, anıtlar bu kentin cazibesini daha da artırıyor.

Bu güzellikler arasında dikkatlerden kaçabilen, direniş simgesi bir yapı var. Yapı dediysem, sanat eseri mini bir ev. Hollandalı ünlü sanatçı Leonard Van Münster’in yapıtı.

Adı ‘‘Nail House’’ (Tırnak ev) olan bu yapıt, Amsterdam’ın Leidseplein Meydanı’ndan doğuya uzanan Weteringschans Caddesi üzerinde, meydana 150-200 metre mesafede yer alıyor.

Cadde ile Singelgracht kanalı arasında, çok değerli bir arsada konuşlandırılmış olan evin bahçesinde ve çevresindeki çitte, Flemenkçe ve İngilizce olarak şu açıklama yer alıyor:

‘‘Bu gelişmemiş alanın ortasında Van Munster, alana özel bir çalışma gerçekleştirdi. Sanki bir sakin ayrılmayı reddetmiş ve bu evin etrafındaki inşaat alanı çoktan kazılmış gibi görünüyor. Bu çalışma bir protesto ve direniş biçimini temsil ediyor ama aynı zamanda bir arzu biçimini de tasvir ediyor.

Çalışma, Çinli bir proje geliştiricisinin planlarına boyun eğmek istemeyen insanlardan ilham alıyor. Akşam perdelerin arkasından ışık yanıyor ve çamaşırlar rüzgarda uçuşuyor. Tamamı gerçek boyutun çok küçük bir kısmı üzerine inşa edilmiştir. İnanılmaz, olamayacak kadar büyük ve gerçek mutluluk için çok küçük olduğu sonucuna varılan bir boyut.’’

Aslındaki açıklamadaki sanki kelimesi fazla. Leonard Van Münster, dönüşüm adı altındaki yoğun yapılaşmaya karşı, Çin’deki çivi evlerden esinlenerek bu yapıtı tasarlamış.

Şehrin başka bir noktasında hayat bulan bu çalışma, mahallelinin bina yapılmasına karşı çıktığı bu alana taşınmış.

Arsanın 2022’de el değiştirdiğine ilişkin haberler çıktı. Direniş simgesi Nail House’un akibeti, arsanın geleceğine bağlı. Yolunuz düşerse bakmadan geçmeyin.

Çin’deki çivi evlere gelince…

Kentsel dönüşüm projelerine direnen bazı Çinliler, oturdukları konutları boşalmayıp dönüşüme direniyor. Çin’de özel mülkiyet hakkı yok, ancak devlet ev sakinlerini geçici olarak sahip oldukları mülklerinden zorla çıkaramıyor. Bakıyorsunuz, koca meydanın ya da caddenin ortasında eski bir ev öylece duruyor. Direniş simgesi bu evlere ‘‘çivi ev’’ deniyor.