CHP’nin 6 Nisan’da “partiye kayyum atanmasını engellemek” amacıyla topladığı 21. Olağanüstü Kurultay, mahkemelik oldu. Kurultay delegeleri Yılmaz Özkanat ve Hatip Karaaslan, kurultayın iptali için 41. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Dilekçede, kurultayın baştan sona hükümsüz olduğu öne sürüldü.
Dava dilekçesinde, 21 Mart’ta alınan kurultay kararının hukuken geçersiz olduğu savunuldu. 4-5 Kasım 2023’te düzenlenen 38. Olağan Kurultay’a ilişkin açılan davaya da atıf yapılarak, olağanüstü kurultayın “yok hükmündeki” bir süreç üzerine inşa edildiği iddia edildi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, olağan kurultayda “şaibeli” bir şekilde genel başkan ilan edildiği ileri sürülen dilekçede, 6 Nisan’daki olağanüstü kurultayın da demokratik meşruiyetten yoksun olduğu savunuldu.
Kurultayda tek aday olarak seçime giren Özel, 1171 geçerli oyun tamamını alarak yeniden genel başkan seçilmişti. Ancak dava dilekçesinde, adaylık süreçlerinin fiilen engellendiği, delegelere baskı uygulandığı ve oy kullanma sürecinin şeffaflıktan uzak olduğu belirtilerek, seçimin demokratik olmadığı öne sürüldü.
Dilekçede ayrıca, İstanbul İl Kongresi’nde seçilen bazı delegelerin hukuki geçerliliği bulunmadığı halde oy kullandıkları, delegelere dayatılan listelerle siyasi hayatın zarar gördüğü ifade edildi. Başvurucular, “hukukun üstünlüğü ve parti içi demokrasinin yaşatılması” adına sessiz kalmayacaklarını belirtti.
Aynı davada, 4-5 Kasım 2023’te yapılan 38. Olağan Kurultay’ın iptali için açılan dosyanın da bu başvuruyla birleştirilmesi talep edildi.