Gazeteci Yusuf Yavuz'un haberine göre Perge ile liman kenti Magydus arasındaki ulaşımın sağlandığı tarihi yolun kayaların oyulmasıyla yapılan kısmı günümüze kadar ulaştı. Ancak yaklaşık 1800 yıllık tarihi yola bitişik alanda bir süre önce inşaatlar başladı, yolun güney ucuna molozlar dökülerek kum deposu yapıldı
Perge ve Magydus'u birbirine bağlayan antik yol
Aksu ilçesindeki Altıntaş bölgesinde son yıllarda adeta inşaat patlaması yaşanıyor. Antalya Havaalanı’nın hemen doğusunda, Diştaşlar Mevkii’nde bulunan Roma döneminden kalma antik yol da inşaat patlamasından payına düşeni aldı Güney ucu dökülen molozlar ve kum yığınlarıyla tamamen kapatılan antik yolun M.S 2. yüzyıla tarihlenen antik yolun iki yakasında yaya geçidi, doğu kısmında ise su kanalı bulunuyor. Antik yol, dönemin en önemli kentlerinden Perge ile günümüze çok az kalıntısı ulaşabilen Lara Örnekköy'deki antik liman kenti Magydus'u birbirine bağlıyordu. Magydus, çarpık kentleşmeyle neredeyse tamamen yok oldu. Geriye kalan yol kalıntısı da yok olmak üzere olduğu görülüyor.
1. Derece Arkeolojik Sit alanı molozlar altında
Perge ile liman kenti Magydus arasındaki ulaşımın sağlandığı tarihi yolun kayaların oyulmasıyla yapılan kısmı günümüze kadar ulaştı. Ancak yaklaşık 1800 yıllık tarihi yola bitişik alanda bir süre önce inşaatlar başladı, yolun güney ucuna molozlar dökülerek miras alanı kum deposu ve şantiye yapıldı. 1996 yılında, aynı döneme ait köprü kalıntısıyla birlikte 1. Derece arkeolojik sit ilan edilen antik yolun yaklaşık 3 metrelik kısmı da dökülen molozların altında kaldı.
Antik Yolun yakınındaki kum yığını ve hemen yanıbaşındaki inşaatlar
Tahribatın durdurulması talep edildi
Antik yoldaki tahribatı, uydu taraması sırasında fark eden Orhan Deniz Kaplan, olay yerine giderek tahribatı fotoğraflarla da belgeledi. Ardından ise hem Kültür ve Turizm Bakanlığı'na hem de Koruma Bölge Kurulu'na başvuru yaparak tahribatın durdurulmasını talep etti. Kaplan, “Mart 2024 uydu görüntüsüne göre antik yolun girişine kadar kazı çalışması yapılmamış iken Nisan 2024 uydu görüntüsünde şantiye alanı antik yolun girişine kadar genişletilmiş olup yolun arkasından aşağıya falezler tahrip edilerek ayrı bir yol açılmıştır” dedi. Antalya Kültür Envanteri adlı sayfasında kentin kültürel mirasını tanıtan ve kültür varlıklarına yönelik tahribatları da takipçileriyle paylaşan Orhan Deniz Kaplan, antik yolun Lara-Kapuzkaldıran yönüne bakan kısmının dökülen hafriyatla tamamen kapatıldığını belirterek, “Diş Taşlar Mevkii’nden geçerek ulaştığım yolun Perge yönüne çalılar ve makilikler nedeniyle ulaşmak zor olsa da Karpuzkaldıran yönü tamamen kapanmış durumda. Göz bebeğimiz Perge Antik Kenti bugün ‘Geleceğe Miras’ olarak kabul edilirken, bu antik yol neden geleceğe miras olarak görülmüyor?” ifadelerini kullandı.