CHP Antalya milletvekili Aykut Kaya iktidarın bir gecede yabancıların konut edinme ve ikamet izni ile ilgili yönetmeliğin değiştirilmesiyle Alanya ekonomisinin aylık milyonlarca Euro zarara uğratıldığını iddia etti.

Aykut Kaya, TBMM çatısı altında konuyu gündeme getirerek, Alanya'da gayrimenkul ve inşaat firmaları için bıçağın kemiğe dayandığını savunarak  iktidarın sektör temsilcilerinin sorun ve taleplerine kulaklarını tıkadığını söyledi.  

Kaya, "Mülteci ikametine en başından beri kapalı olmasına rağmen Alanya mülteci politikalarına dahil edilerek ikamet konusundaki kısıtlamalardan nasibini aldı. Antalya'nın kış dönemindeki güzel havası ve doğasından dolayı, büyük çoğunluğu  Alman, Rusya, İskandinav ülkelerinden gelenlerin 6 aylık kış döneminde yaklaşık 2.4 milyar dolar değerinde döviz bırakılıyordu. Bu döviz geliri  restoranlar, beyaz eşyacılar, mobilyacı, tesisatçılar başta olmak üzere tüm bölge esnafına, ülke ekonomisine katkı sağlıyordu. Yapılan değişiklikle  gerek Rusya ve Türk Cumhuriyeti vatandaşları gerekse Avrupa ülkelerinden gelen vatandaşları hızla bölgemizden ayrıldı" dedi.

Türkiye’nin ilk "sıfır karbon" organizasyonu başladı Türkiye’nin ilk "sıfır karbon" organizasyonu başladı

"Yabancı kotası Alanya'da mahalle bazında değil ilçe bazında uygulanmalı"

2022 yılında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminde yayınlanan genelge ile yabancılar ikamet alırken  yabancı kotasının ilçelerde yüzde 25'ten yüzde 20'ye düşürüldüğünü ve bu genelgenin Alanya'da mahalle bazlı uygulandığını belirten Kaya, " 1000 kişilik mahalle 250 yabancı ikamet alabiliyordu, bu genelge ile 200 yabancı ikamet alabiliyor. Bazı mahalleler küçük Alanya'da. Yabancılar kotası geçildiği için orada yeni inşaat yapılamıyor.  Alanya nüfusu 400 bin, 80 bin yabancı gelmiş. Kotanın mahalle bazında değil, Alanya ilçesi toplamında 80 bin yabancıya kadar ikamet verilmesi gerekir şeklinde uygulanması gerekir" değerlendirmesini yaptı

İnşaat firmaları sattıkları gayrimenkulu iade aldı

Yaşanan sıkıntıdan en çok etkilenen bölgelerden biri olan Kargıcak'tan örnek veren Kaya, "İnşaat firması Kargıcak'ta 500 daireli projeye giriyor. Projelerden daireler satılıyor ve 200 tanesi yabancıya satılmış. Yeni genelgede ikamet kotası dolduğu için sattığı müşterilere tapuyu verse bile ikamet veremiyor. Müşteriler bu durumda satın almaktan vazgeçiyor. Birçok firma sattığı dairenin parasını iade etmek zorunda kaldı. Bir ülkede yatırım yapıyorsun ve kurallar sürekli değişiyor. İkamet almak için gerekli olan gayrimenkul yatırım değer miktarı bir gecede 200 bin dolara çıkarılıyor. Alanya'da evlerin rayici o kadar değil, yabancı ikamet alacağım diye 100 bin liralık ev alıyor, ertesi gün tapuya gidiyor, ikamet alamıyor. Yabancı yatırımcının güveni kayboluyor." diyerek maç oynanırken kural değişirse yabancı yatırımcı nasıl güvenip yatırım yapsın" diye sordu 

"Kotanın kendisi değil, konulma ve uygulanma biçimi sorunlu"

İktidarın kararı alırken Alanya'nın kendine özgü koşullarını dikkate almadığını,  sektör temsilcileri ile istişare edip onları hazırlamadığını söyleyen Kaya, "Karşı olduğumuz kota uygulanması değil, bu uygulamanın bölgelere özgülenmemesi ve sektöre danışılmadan sektörün hazırlanmadan alınması" dedi.  

Kaya , Alanya'nın 2022 yılında yakaladığı milyar eurolara varan potansiyele sahip ivmeyi, bir günde yapılan değişiklikle  Dubai, İspanya ve Yunanistan'a hediye ettiğini söyledi ve uygulamayı anlamsız olarak nitelendirerek  Alanya ekonomisinin  aylık 60 milyon euro,  inşaat sektörününse zararınınsa milyarlarca euro seviyelerine ulaştığını öne sürdü. 

Kaya, Alanya ekonomisine zarar veren  uygulamadan vazgeçilmemesinin nedeninin ikitdarın bu bölgelerde son seçimlerde yaşadığı başarısızlık nedeniyle bölge halkını cezalandırıyor mu? sorusunu akla getirdiğini söyledi.

Editör: Ece Güneş