Yusuf Yavuz

Antalya’nın İbradı ilçesinde koruma altındaki mezarlıkta bulunan kestane ağacının kesilmesi tepki çekti. 1700’lü yıllardan kalma Osmanlı dönemi mezar taşlarını barındıran tarihi mezarlıkta 227 Anadolu kestanesi (Castanea sativa) ağacı bulunuyor. Anıtsal nitelikteki kestane ağaçlarının yoğun olduğu mezarlık, tür için adeta gen merkezi niteliğinde. İbradı Mezarlığı’ndaki kestane ağacının bir açıklama yapılmadan kesilmesi vatandaşların tepkisini çekerken, Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ağacın kuruduğu için kesildiğini söyledi.

İbradı’daki tarihi mezarlık barındırdığı Osmanlı dönemi mezar taşları nedeniyle 1981 yılında koruma altına alındı. Tarihi mezarlıkta 18. yüzyıldan kalma Osmanlı dönemine ait mezar taşları bulunuyor. 2012 yılında koruma sınırları güncellenerek Kentsel Sit Alanı içerisinde kalan tescilli mezarlıkta Ormanlı dönemi yönetici sınıfı ve ulemaya ait 116 adet kitabeli mezar taşı (Şahide) yer alıyor.

TARİHİ MEZARLIK 200’DEN FAZLA KESTANE AĞACINI BARINDIRIYOR

Yaklaşık 65 dekarlık alanı kapsayan tarihi İbradı Mezarlığı, aynı zamanda Anadolu’nun önemli ağaç türlerinden biri olan Anadolu kestanesi (Castanea sativa) ağaçlarına da ev sahipliği yapıyor. Mezarlıktaki anıtsal nitelikteki kestane ağaçlarının sayısının 227 olduğu belirtiliyor. Anadolu’nun çoğu bölgesinde olduğu gibi İbradı’daki mezarlık da yüzlerce yıldır korunduğu için birçok bitki için de sığınak işlevi görmüş. İbradı Mezarlığı’nın olduğu bölgede yer alan anıtsal kestane ağaçlarının en bilineni, yaşı 1000’in üzerinde olan Arapastı ağacı. Boyu 19, çevresi yaklaşık 13 metre olan Arapastı ağacı, ilçenin önemli doğal miraslarından biri.

BELEDİYE PERSONELİNİN KESTİĞİ AĞACA ‘KURUMUŞTU’ SAVUNMASI

İbradı Mezarlığı’ndaki kestane ağaçlarından birinin kesilmesi ilçede soru işareti yarattı. İddiaya göre belediye personeli tarafından kesilen kestane ağacının yaklaşık 80 yaşında olduğu belirtiliyor. Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Mezarlıklar Şube Müdürlüğü yetkilileri, kestane ağacının kuruduğu için kesildiğini dile getirdi. Kurum personeli tarafından kesilen kestane ağacının mezarlığı ziyaret edenler ve tarihi mezar taşları için tehlike oluşturacağını öne süren yetkililer, bu tehlikenin önüne geçmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

ŞAKAYIK DA MEZARLIĞA SIĞINAN TÜRLER ARASINDA

İnsan kaynaklı habitat kaybından mezarlığa sığınarak kurtulabilen türler arasında yöre halkının ‘ayı gülü) olarak andığı Şakayık bitkisi de yer alıyor. Şakayık, 2016’da düzenlenen Expo Antalya’nın simge çiçeği olarak belirlenmiş, türün doğal yayılış gösterdiği alanlar koruma altına alınmıştı.

Antalya'da tüm taksiler kameralı ve panik butonlu olacak Antalya'da tüm taksiler kameralı ve panik butonlu olacak

BAKANLIK YETKİLİLERİ İNCELEME YAPACAK

Anıt ağaçların bulunduğu mezarlıktaki ağaç kesimiyle ilgili bilgisine başvurduğumuz Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri ise alanda yapılacak incelemenin ardından açıklama yapacaklarını bildirdi.

UZMANLARA GÖRE YENİDEN SÜRGÜN VEREBİLİR

Kütük yapısını inceleyen uzmanlar, kesilen ağacın kuru olduğu yönünde güçlü bir belirti olmadığını belirterek, kabuk altında uyuyan tomurcuk gözlerinin baharda sürgün verebileceği yorumunda bulundu.

Editör: Ece Güneş