Oturum, Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt’un açılış konuşmasıyla başladı. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan’ın başkanlık ettiği çalıştayda,  Doç. Dr. Sevda Altunbaş: "Tarım Alanlarının Amaç Dışı Kullanımı Sorunlar ve Çözüm Önerileri", Feridun Duyguluer (Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı): "Sektörel Planlama ve Kır-Kent Birlikteliğinde İmarda Parçalanma" , Halil Bülbül: "Tarım-Turizm Dengesi ve Gıda Güvencesi" Prof. Dr. Osman Yaldız: "Antalya’da Kentsel ve Tarımsal Atık Sorunu, Çevresel Etkileri ve Çözüm Önerileri" Doç. Dr. Özer Çalış: "Tarımda Pestisit Sorunu ve Çözüm Önerileri" başlıklarında sunumlar yaptı. 

İstanbul Maltepe'de buluştu İstanbul Maltepe'de buluştu

Tarım Alanları Tehlikede!

Uzmanlar, Türkiye’de tarım arazilerinin bilinçsiz kullanımının ve doğal kaynakların hızla tükenmesinin gıda güvenliği açısından ciddi riskler oluşturduğunu belirtti. Su kaynaklarının korunması için modern tarım tekniklerinin yaygınlaştırılması ve bilimsel verilere dayalı tarım politikalarının benimsenmesi gerektiği vurgulandı.

Tarımsal ve Kentsel Atıklara Dikkat Çekildi

Çalıştayda, Antalya’da yıllık 1,2 milyon ton belediye atığı oluştuğu ve bunların büyük kısmının organik atıklar olduğu belirtildi. Atıkların biyogaz tesislerinde değerlendirilmesi gerektiği ifade edilirken, mevcut atık yönetimi sistemlerinin iyileştirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, sera gazı emisyonlarının artışı ve biyokütle enerjisinin kullanımının yaygınlaştırılması gerektiği de ele alındı.

Kentleşme Baskısı Tarımı Tehdit Ediyor

Antalya’da son 20 yılda tarım alanlarının hızla daraldığı, bu durumun da üretim maliyetlerini artırdığı ifade edildi. Kentleşme sürecinin planlı yönetilmesi gerektiği vurgulanırken, kırsal kesimde dijitalleşmenin artırılmasıyla gençlerin tarıma yönlendirilebileceği ifade edildi. Ayrıca, tarım alanlarının anayasal güvence altına alınması önerildi.

Pestisit Kullanımı ve Alternatif Çözümler

Antalya’nın sera üretiminde lider olmasının, zararlılarla mücadelede kimyasal ilaç kullanımını artırdığı belirtildi. Ancak, bu ilaçların çevre ve insan sağlığına zararları olduğu vurgulandı. Çalıştayda, biyolojik mücadele yöntemlerinin artırılması gerektiği belirtilirken, Kumluca’nın pilot bölge seçilerek organik tarımın yaygınlaştırılması gerektiği ifade edildi.

Sürdürülebilir Tarım Vurgusu

Çalıştayda, tarım ve çevrenin birbirinden ayrı düşünülemeyeceği, bu nedenle sürdürülebilir tarım politikalarının benimsenmesi gerektiği konusunda ortak görüş bildirildi. Uzmanlar, Antalya’nın geleceği için tarım ve kentleşme dengesinin bilimsel verilere dayalı olarak yeniden kurgulanması gerektiğini belirtti.

Antalya Çalıştayları Devam Ediyor
21. Yüzyılda Antalya Çalıştayları, 9 Nisan 2025 tarihinde saat 09.30’da Antalya Müzesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek “Antalya Turizmi ve Sürdürülebilirlik” oturumu ile devam edecek.

Editör: Ece Güneş