Antalya Haber

Antalya Köy Enstitülerini unutmadı

Yeni Kuşak Köy Enstitüsü Antalya Şubesi 17 Nisan Köy Enstitülerinin kuruluş  yıldönümünde Aksu Köy Enstitüsü yerleşkesinde bir etkinlik düzenledi. 

Muzaffer Koçak'ın açılış konuşmasını yaptığı etkinlikte, Köy Enstitüleri Sağlık Kolu'ndan Nadire Sönmez, Antalya Kültür ve Turizm Şube Müdürü Selma Gençel  de köy enstitülerinin Cumhuriyet tarihinde taşıdığı önemi ve halkın bilincinin yükseltilmesinde taşıdığı rolü anlatan bir konuşma yaptı.  Mustafa Tügen Mandolin Grubu'nun dinletisinin ardından Grup Namekar sahne alarak, katılımcılara müzik ziyafeti sundu. 

Aksu'daki programın ardından Bülent Ecevit Kültür Merkezi'ndeki " Aksu Köy Enstitüleri Fotoğraf Sergisi" açılışı öncesinde  Köy Enstitüleri'nde öğretmenlik yapan Sami Gökmen, Nazmi Öner  Bülent  bir konuşma yaptı. 

 Dr. Sami Gökmen, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’ndan sonra söylediği “Asıl savaş şimdi başlıyor” sözünü hatırlatarak, Atatürk ve arkadaşlarının, halkın eğitilmesi için gösterdiği çabadan, bu çabanın sonunda da Köy Enstitülerinin kurulduğunu ifade etti. Gökmen, “1940 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü önderliğinde, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Tonguç’un çabaları sayesinde köylerde yaşayan ve ilkokul mezunu vasfı taşıyan çocukların Köy Enstitüleri'nde eğitim görüp tekrar yaşadıkları köylere dönerek öğretmenlik yapması amaçlanmıştır. Köy Enstitülerinde, gündelik yaşamdan, Matematik, Türkçe, Fen gibi birçok alanda dersler verilmiştir. Orada yetişen öğrenciler, Cumhuriyet’e büyük katkılar sağlayan insanlar olmuştur” diye konuştu

 "Aksu Köy Enstitüleri Fotoğraf Sergisi"nin de açılışı gerçekleştirilecek. Sergi 20 Nisan tarihine kadar gezilebilecek.

Köy Enstitüleri'nin tarihi

Erkeklerin yüzde 76'sının kadınların yüzde 91'inin okuma yazma bilmediği, 40 bin köyün 31 bininde okulun olmadığı 1935 Türkiye'sinde batı karşısında kaybedilen uygarlık dengesinin kurulabilmesi için girişilen seferberliğin sonucu olarak 17 Nisan 1940'ta kurulan köy enstitüleriyle ülkenin dört bir yanında eğitim seferberliği başlatılmıştı. Bu enstitülerde yetişen öğretmenler ülkenin dört bir yanındaki köylerde görevlendirilmişti.  Ancak dış ve iç baskılarla 1946’dan itibaren yavaşlayan süreç, 1954 yılında enstitülerin kapatılarak öğretmen okullarına dönüştürülmesiyle sona ermişti.