Antalya

Antalya Hali'nin Halleri 3: İşçi Sıkıntısı Büyük

Loading...

İşlem hacmi ile Türkiye’nin en büyük sebze ve meyve toptancı hali olan Antalya Hali’nde işçi sıkıntısı çekiliyor.  Gece gündüz trafik ve hareketin eksik olmadığı Antalya Hali’nde çiftçiler kamyon kamyon sebze meyveyi hale taşırken, komisyoncular, ihracatçılar tırlarla ürünü yurtiçinde ve yurtdışındaki tüketiciler için satın alıp, pazarlayıp, naklediyor. Tüm bu işlemler içi ihtiyaç duyulan beden işçisineyse ulaşılamıyor. Ya da şöyle söyleyelim, Türkiye vatandaşı olan beden işçisine ulaşılamıyor.

Antalya Esnaf ve Tüccarlar Dayanışma Derneği Başkanı Adalet Yandık, özellikle paketlemede işçi bulmakta sıkıntı yaşadıklarını söyleyerek, “Kendi çocuklarımız tembelleşti, çalıştıramıyoruz. İşçilikte bizi ayakta tutan Suriye kanadı, onların olmasından bir yandan rahatsızız ama bir yandan da onlar olmasalar daha da kötü oluruz” diyor.

Antalya’da Suriyeli Yok ama Var

Suriyelilerin yerleşimine, oturumuna tamamen kapalı 16 ilden biri olan Antalya’da meyve sebze toptancı halinin yükünü aslında Suriyeli işçiler çekiyor. Herkesin bildiği bir sır artık bu. Bazen resmen yoklar ama emekleriyle oradalar.  Hamaliye işlerini Suriyeli erkek işçiler yüklenirken, sebze meyvelerin seçilmesi, paketlenmesi ve kasalamasında kadın işçiler ter döküyor.

“Suriyeli Tercih Etmiyoruz, Suriyeli ‘ye Mecbur Kalıyoruz”

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yerine Suriyeli işçi çalıştırdıkları için eleştirilen tüccarlarsa “1000 TL yevmiye ile işçi bulamıyoruz, biz Suriyeli’ yi tercih etmiyoruz, Suriyeli ‘ye mecbur kalıyoruz” diyor.  Yılmaz, karşılaştığı işçi sıkıntısını “Halimizde ve çiftçiler için çok büyük eleman sıkıntısı var. Şu an Suriyeliler olmasa biz şikayetçiyiz ama gitsin istemiyoruz, 3 gün geliyor 4. Gün kafasına göre gelmiyor, 5 gün geliyor işten çıkartamıyoruz. İşçilikleri de iyi güzel değil ama onları da gönderdiğinizde yerine işçi yok. Mevcut bu insanlara katlanarak çalıştırmak zorundayız. Personel sıkıntımız büyük. İş bulamıyoruz diyorlar. İş beğenmiyoruz.  Günlük yevmiye 1000 lira. Aylık 30 bine halde çalışacak adam bulamıyoruz anlayamadım gitti” sözleriyle yorumluyor.

 

Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi, domates üreticisi ve komisyoncusu Cüneyt Doğan da “terleyecek işte çalışacak personel bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Bunun için de Suriyelilere başvuruyoruz. İlle Suriyeli olacak diye bir şey yok. Birçok ülkede görüyoruz kendi toplumu çalışmıyorsa farklı bir ülkeden çalışmaya insan getiriyorlar. Bu denetimli bir şekilde çalışması güzel olabilir, çalışma izni olabilir. Suriyeli, Suriyeli olmasa da yabancı işçiyi çalıştırmayı kabul etmemiz lazım. Kendi insanımız çalışmıyor, daha rahat işlerde çalışmak istiyorlar, çalışabiliyorlarsa eyvallah. Biz Suriyeli tercih etmiyoruz, Suriyeli ’ye mecbur kalıyoruz.

Suriyelilerin İstihdamı Dünya Bankası Kredisi ile Gündeme Gelmişti

Suriyelilerin istihdamı konusu en TBMM’de Dünya Bankası’nın Türkiye’ye verdiği kredinin anlaşmasıyla gündeme gelmiş, muhalefet anlaşma kapsamında 11 bin Suriyeli ‘ye tarım sektöründe kadro verileceğini iddia etmiş, iktidar kanadı bu bilgiyi inkâr etmişti.