Antalya Toptancı Hali’nde firmalar ve dükkanlar arasında yer işgali konusunda uzun zamandır devam eden gerilim , geçtiğimiz günlerde ilaç, gübre ve plastik malzeme satan firmalarının olduğu bölgedeki 98 dükkana zabıta işgal cezası yazınca iyice görünür oldu. Ceza alan dükkan sahipleri Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni Antalya Valiliği’ne ayrımcılık yapmakla suçlayarak şikayet etti ve belediyeden cezaların iptalini talep etti.
Halde alan işgali olmayan dükkan yok gibi
Antalya Meyve ve Sebze Toptancı Hali’ne girdiğinizde İstimlak Dairesi kayıtlarında görülmeyen, İmar kanuna aykırı kapatmalar, eklemeler, soğuk hava depoları, teneke barakalarla oluşturulmuş dükkan işgalleri apaçık görünüyor. Neredeyse her dükkanın demir ya da çelik konstrüksiyonlarla, çinko çatılarla ve çatılardan indirilen kepenklerle en az bir dükkan alanı kadar yer kazandığı, bazı dükkanların tek katlı dükkanlarının üzerine alüminyum ve çinko levhalarla kaçak kat çıktığı gözleniyor. Hal etrafında dolaştığınızda, projesinde yeşil bölge ya da yol olarak tanımlanan yerlerde ise 30’a yakın sonradan oluşturulmuş derme çatma dükkan sayabiliyorsunuz. Bu dükkanlar ruhsata işli değil, kira geliri Büyükşehir Belediyesi envanterine kayıtlı değil. Dolayısıyla halde nasıl yer edinebildikleri bir muamma.
98 dükkana yazılan ceza işgal sorununun fitilini ateşlendi
Son olarak 10 Ocak tarihinde Halde işgallerle daralan yollar nedeniyle tırların park ve geçişleri zorlanınca yolun iki tarafında bulunan firmalar arasında tartışma çıktı. Haldeki zabıta memurlarının gübre, ilaç ve plastik malzeme satan firmalarının bulunduğu bir sıradaki 98 dükkan sahibine işgal cezası yazıp, haldeki diğer dükkanlara yazmaması sonucu, ceza yazılan sıradaki dükkan sahipleri ilk defa bir araya gelerek Antalya Valiliği’ne Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni şikayet etti.
Şikayetçilerden dükkan sahibi Mehmet Ali Dik, “Ben 2000 yılından beri kiracıydım, sattılar aldık. Önceden sıkıntı yoktu. Bir çıkma olayını çıkarttılar. Karşıda kamyon var. Kapının önüne kadar geliyorlar dönmek için, komşuyuz diyoruz idare ediyoruz. Kimsenin kamyonuna gitsin demiyoruz. Bizim malzeme burada kamyonlar yolun içinde, kamyonlara laf diyen, yok arka tarafa laf diyen yok. Sadece bu bölüme ceza yazdılar. Bu bölümün özelliği ne, öteki bölümün özelliği ne bilmiyoruz. Kapının önüne gübre malzeme koymuşum, akşam dükkanı kapatırken içeriye taşıyorum. Ötekisi konstrüksiyon yapmış, önüne kepenk indirmiş genişlemiş. Ne hikmetse bizim bu bölgeyi taciz ediyorlar Biz zabıtaya söyledik, buraya sarı çizgi çekin, geçene ceza yazın o zaman işgaliye parası da verelim dedi ama bizi dinlemediler” dedi.
Bana ceza varsa ona niye yok, ona ceza yoksa bana niye var?
Şikayet dilekçesinde “Belediyenin kamu gücünü tek taraflı kişilere, şirketlere izah edilemeyecek şekilde ayrımcıkı yaparak kullanmasından Anayasa’nın eşitlik ilkesini ihlal ederek suç uydurup ceza yazmasından, tüccarlar arasında kargaşa ve ikilik yaratan işlemlerinden şikayetçiyiz” denildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne de kendilerine yazılan cezaya da Anayasa’nın eşitlik ilkesine ve hakkaniyete uygun olmadığı öne sürülerek itiraz etti.
Haldeki işgal sorunuyla 9 yıldır tek başına uğraşıyordu
Aslında Antalya Toptancı Hali’nde işgal sorununu uzun yıllardır tek başına dile getiren bir kişi vardı. 2006 yılında Antalya Toptancı Hali’nde ihaleye girerek dükkan satın alan Mustafa Çelik, 9 yıldır AntalyaToptancı Hali’ndeki işgal sorununu çözmek için çalmadık kapı bırakmadı. Bu uğurda hem zamanını hem de yargı masrafları nedeniyle para harcadı. Kazandığı ihale şartnamesinde haldeki işgal noktalarının kaldırılacağı taahhüt edilirken, ihaleyi kazandıktan sonra Belediye ile imzaladığı satış sözleşmesinde Belediye işgallerle ilgili sorumluluk almayacağını beyan etti. Daha sonra dilekçeler ve şikayetlerle dükkanının çevresindeki ve hal içindeki diğer işgalleri Belediye, Valilik ve Cimer’e kadar şikayet etti. Şikayetlere, davalara verdiği cevaplarla 9 yıl boyunca Antalya Büyükşehir Belediyesi işgali ne reddeti ne de işgale son verdi. Sonuçta her geçen yıl dükkanların işgalleri birbirleriyle yarışırcasına genişledi. Çelik “ İhale ile satın aldık. İhale şartnamesinde bize buradaki işgallerin kaldırılacağını taahhüt ederek verdiler sonra yazı yazdılar biz kaldırmıyoruz siz ne yaparsanız yapın denildi. Esnafı birbirine düşman etmeye çalışıyor belediye. Zabıta her gün iki tur atıyor ama buraları birilerinin menfaati için işgal ettiğini düşünüyoruz, onlara kimse dokunmadı, bize de şikayet ettiğimiz için kasıtlı ceza yazdılar. Karşınızda gördüğünüz yer esnaf otopark yeriydi. Burayı Belediye Tarım İl Müdürlüğü’ne peşkeş çekti. Karşımızdaki devasa binanın ne iskanı var ne tapusu var. Hiçbir şeyi yok. Bu arkadaki teneke barakalar da göreceksiniz imtiyazlı kişilere verildi belediye envanterinde yazılı değil” dedi.
Konuyla ilgili değerlendirmesini sorduğumuz Antalya Toptancı Hal Müdürü Osman Yıldız, “Şikayetler yapıldıysa, kamu değerlendirir ve gereğini yapar” demekle yetindi.