Aile hekimleri, Aile Hekimleri Yönetmeliği'nin iptali için üçüncü kez iş bırakacak. Sağlıkta dönüşüm programıyla şiddet, mobbing niteliksiz tıp ve uzmanlık eğitimi, performans ve ciro dayatmasına dayanan güvencesiz gelir, vergide adaletsizlik ve enflasyon nedeniyle azalan ücretler, liyakatsiz yöneticiler, sınır ötesi görevlendirmeyi karşılaştıkları sorunlar arasında sayan aile hekimleri, bu sorunları görünür kılmak için  8 Ocak’ta tüm sağlık kuruluşlarında, 6-10 Ocak’ta ise Aile Sağlığı Merkezlerinde sağlık meslek örgütlerinin ortaklaşa aldığı kararla iş bırakıyor.

Sağlık alanında emek veren bileşenlerin Antalya örgütlenmelerinden temsicilerinin Antalya İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelerek yaptığı açıklamada yeni yönetmelikte geçen hasta memnuniyeti kavramı  "Hasta memnuniyeti kriterleri nedir? Hekimin hastanın emrine amade olması mı? Yoksa mesleğini diplomasının verdiği güçle ve bilinçle yapmak mı? Bu şekilde hekim emeğini değersizleştirmek, onurunu rencide etmek kime ne kazandırır izahı var mıdır?" sorularıyla sorgulanarak  talepler sıralandı:

- Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve diğer sağlık çalışanları olarak para, performans, cezalandırma baskısı olmadan, mesleki yeterliliklerimiz ve deneyimlerimizle halkın sağlık sorunlarını çözmek istiyoruz.

- Yoğun iş yükü ile günde 100 hastaya, her birine sadece 3 dakika ayırarak işlem yapmak yerine nitelikli bir sağlık hizmeti için her hastaya en az 10 dakika zaman ayırabilmeyi istiyoruz.

- Hastalarımıza tedavisi için gereken ağrı kesici, mide koruyucu ve antibiyotik gibi ilaçların yazılmasının kısıtlanması hekimlerin mesleki bağımsızlığına müdahale olduğu gibi hastalarımızın tedavi hakkının elinden alınmasıdır. Bu uygulamayı kabul etmiyoruz.

- Ücretlerimizin kişilerin hastane başvurusu ya da son 6 ay Aile Sağlığı Merkezi’ne başvurmayan kişi sayısı gibi bizim müdahale edemeyeceğimiz kriterlere bağlanmasını istemiyoruz.

Kırcami'de imar planında yeni gelişme Kırcami'de imar planında yeni gelişme

- Kronik hastalık takiplerinin halen kullanılan aile hekimliği bilgi sistemleri içinde ve yeterli muayene süresi ayrılarak, hastaların gerçekten yararına olacak şekilde yapılandırılmasını istiyoruz.

Editör: Ece Güneş