Yaşam

2023’ün seyahat istatistikleri açıklandı: En popüler rotalar belirlendi!

Obilet, “2023 Yılı Seyahat İstatistikleri Bülteni’ni açıkladı. 2023 yılındaki seyahat trendlerini ortaya koyan Obilet, en çok aranan rotalar, yurt içi ve yurt dışındaki seyahat trendleri, en ucuz ve en yüksek bilet fiyatları hakkında ilgi çeken sonuçları seyahat severlerle paylaştı.

En popüler rotalar bir kez daha otobüste İstanbul-Ankara, uçakta İstanbul- İzmir oldu

Bu yıl otobüs yolculuklarında en çok aranan rotalar İstanbul-Ankara olurken, yurt içi uçuşlarda ise; İstanbul-İzmir oldu. Yurt dışı uçuşlarda sırasıyla Adana, İstanbul ve Ankara’dan yapılan Lefkoşa (KKTC) varışlı uçuşlar ilk 3’te yer alırken, KKTC harici ülkelere yapılan uçuşlarda en çok aranan rotalar İstanbul-Bakü ve Ankara-Bakü oldu.

2023 yılında önceki yıllardan farklı olarak, arama oranları artan rotalarda farklı bir tablo gözlemlendi. 6 Şubat 2023’te yaşanan deprem felaketi nedeniyle İstanbul-Hatay ve Ankara-Hatay rotalarında yapılan otobüs bileti aramalarında, 2022’ye göre büyük bir artış gerçekleşti. Uçak yolculuklarında ise en yüksek arama artışları, yurt içinde Diyarbakır-Bursa, yurt dışında ise Aşkabat-İstanbul rotalarında gözlendi.

Yurt dışı otobüs seyahati tercihlerinde en çok İstanbul-Sofya arandı

50’den fazla ülkede şehirlerarası ve uluslararası otobüs bileti satışlarına aracılık eden Obilet, 2023 bülteninde uluslararası rotalara ilişkin de ilgi çekici veriler sundu. Obilet kullanıcılarının Türkiye’den yurt dışına en fazla otobüs bileti araması yaptığı rotalar İstanbul-Sofya, İstanbul-Selanik ve İstanbul-Batum oldu. Türkiye harici şehirlerarası rotalarda ise Sofya-Varna (Bulgaristan), Madrid-Barselona (İspanya) ve Batum-Tiflis (Gürcistan) en fazla arama yapılan rotalar oldu. Türkiye harici ülkeler arası otobüs seferlerinde ise Obilet kullanıcıları açısından en popüler rotalar Sofya (Bulgaristan) - Selanik (Yunanistan), Paris (Fransa) - Lizbon (Portekiz) ve Tiflis (Gürcistan) - Bakü (Azerbaycan) oldu.

En ucuz otobüs bileti 10 TL ile Vize (Kırklareli) – Saray (Tekirdağ) seferi için alındı

Obilet tarafından satılan yurt içi otobüs biletleri 10 TL ile 1.700 TL, yurt dışı otobüs biletleri, 130 TL ile 7 bin 500 TL, yurt içi uçak biletleri 193 TL ile 6.099 TL, yurt dışı uçak biletleri ise 277 TL ile 140.066 TL arasında değişti. Bu biletlerin ait olduğu rotalar şu şekilde açıklandı:

Obilet kullanıcıları 273 TL’den İstanbul-Tahran uçuşuna bilet bulurken, bir başka kullanıcı Silopi-Zaho arası otobüs yolculuğuna 130 TL ödedi.

En yoğun bilet satış dönemleri

Otobüs seyahatlerinde yaz tatili ve Kurban Bayramı'nın denk geldiği Haziran ayı, online bilet satışlarının en yoğun gerçekleştiği dönem oldu. Benzer şekilde, yurt içi uçuşlarda Mayıs ayı, yurt dışı uçuşlarda ise Haziran ayı online satışların en fazla yapıldığı aylar olarak dikkat çekti. Obilet’ten en çok biletin satıldığı günler ise; 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketi sebebiyle otobüs yolculuklarında 11 Şubat, yurt içi uçuşlarda 13 Şubat oldu. Deprem etkisi göz ardı edildiğinde, Obilet’ten en çok bilet satışı yapılan diğer günler otobüs yolculuklarında 23 Haziran, yurt içi uçuşlarda 15 Mayıs, yurt dışı uçuşlarda ise 7 Haziran oldu.

Otobüs ve uçak seyahatlerindeki bilet satışlarının çok düşük gerçekleştiği Şubat ayında, Obilet’in günlük olarak en yüksek satış rakamlarını kaydetmesi, bültende dikkat çekici bir detay olarak yer aldı. Depremin etkisiyle bir süre otobüs ve uçak yolculuğu gerçekleştirilemeyen günlerden sonra, 11-13 Şubat tarihleri arasında ek seferlerin de düzenlenmesiyle birlikte bilet satış adetlerinde günlük olarak artış görüldü. Bu artışa, bölgeye giden yardım heyeti ve gönüllülerin yaptığı yolculukların da etkisi oldu.

Otobüs yolcusu yüzde 18 arttı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı istatistiklerine göre 2023 yılında tarifeli ve tarifesiz otobüs seferlerinde, 143 milyon kayıtlı yolcunun taşındığı, böylece otobüs sektöründe kayıtlı yolcu sayısındaki yıllık artışın yüzde 18 olarak gerçekleştiği bilgisi paylaşıldı.

İstatistiklere göre; en yüksek aylık yurt içi uçak yolcusu sayısı 4 milyon 658 bin 745 ile ağustos ayında, en düşük yurt içi uçak yolcusu sayısı ise 2 milyon 806 bin 374 ile şubat ayında gerçekleşti. Otobüs sektöründe en fazla kayıtlı bilet 19 milyon 280 bin 265 adet ile eylül ayında, en düşük kayıtlı bilet ise 7 milyon 319 bin 729 adet ile mart ayında satıldı.

Yurt dışı yolcu sayısında rekor

DHMİ tarafından yapılan ölçümlere göre, 2023 yılının ilk 11 ayında 42,2 milyon kişi yurt içinde uçakla seyahat etti. Yıl toplamında 45,5 milyona ulaşması beklenen 2023 yılındaki yurt içi uçak yolcusu sayısı, 2022 yılındaki 39,3 milyonluk rakamın üzerine çıktı. Ancak 2018’deki 56,5 milyonluk rekor yolcu sayısına ulaşamadı.

Türkiye’deki uluslararası havaalanlarından giriş-çıkış yapan yurt dışı yolcu sayısının 2023 yılı sonunda 122 milyonu aşmasının beklendiği belirtilen bültende, bu rakamın pandemi öncesi 2019’daki önceki rekor sayı olan 108,4 milyonu geride bırakacağı belirtildi.

Vizesiz gidilen ülkelere ilgi artıyor

Türk vatandaşlarının vize başvurularına aldıkları ret oranlarındaki artış nedeniyle, yurt dışı uçak biletlerinde vizesiz gidilen ülkelere olan ilgi arttı. Uçak bileti aramalarında ilk sırada yer alan Lefkoşa (KKTC) ve Bakü’nün (Azerbaycan) ardından Batum (Gürcistan), Tahran (İran), Belgrad (Sırbistan) ve Bangkok (Tayland) geldi.