Antalya

"15 bin doktor yurt dışına gitti!"

Turhan Çömez, Sözcü Ankara Haber Müdürü Emin Özgönül’ün sorularını yanıtladı. İyi Partili Çömez, şunları kaydetti:

“‘Giderlerse gitsinler’ demeye devam ederseniz, sağlık çalışanlarına tepeden bakıp, hak ettiği saygıyı, özeni, özlük hakları ve değeri vermezseniz bu sorun aynen devam edecek. Tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin çoğunun hayali yurt dışına gitmek ve mesleklerini orada sürdürmek.

“Gün geçmiyor ki Türkiye’de bir sağlık çalışanına saldırı olmasın!”

Avrupa ülkelerinde doktorlar ve sağlık görevlilerine sözlü ya da fiziksel şiddet yok. İngiltere’de 11 yıl üniversite hastanesi genel cerrahi ve acil ünitesinde çalıştım, sözlü ya da fiziksel şiddete tanık olmadım, herhangi bir vaka da duymadım. Ama gün geçmiyor ki Türkiye’de bir sağlık çalışanına saldırı olmasın. Bunu defalarca gündeme getirdik ama hiçbir etkin önlem alınmadı.

AB ve ABD’de şartlar ne?

AB ve ABD’de çalışabilmek için Türk hekimleri önce akredite dil sınavını vermek, ardından yazılı ve sözlü tıbbi sınavlardan geçmek zorunda. AB ve ABD standartlarınca tanınan bir üniversiteden mezun olma şartı da aranıyor. Bunları sağlayan hekimlerimiz yurt dışında iş bulup rahat biçimde çalışıyor. İngiltere’de hekimlere tecrübesi ve alanına göre ücret ödeniyor. Cerrahlar daha çok ücret alıyor. Benim İngiltere’de aldığım yıllık ücret 120 bin Sterlindi. Vergiler düşülünce elime ayda 7 bin Sterlin (294 bin TL) geçiyordu. Almanya’da ise bir hekim en az 4 bin Euro (140 bin TL) ücret alıyor.

4 milyon çocuğa kim bakacak?

Eğitim hastanelerinde çocuk sağlığı ve hastalıkları branşını tercih edenlerin oranı az. İstanbul’da 4 milyon çocuk var. Bu bölüm için genç doktorların herhangi bir çaba içine girmeyişi çok vahim ve çok ciddi bir işaret.”