7 Mayıs 1924 yılında yayın hayatına başlayan Cumhuriyet gazetesi’nin Türkiye Cumhuriyeti tarihinin önemli köşe taşlarını işaretleyen sayılarından oluşan sergi Antalyalılar’ın ilgisine sunuldu. Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri Işık Kansu ve Cumhuriyet Yazarı Işık Kansu ve Cumhuriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Oruçoğlu, serginin anlamını anlatan bir konuşma yaptı.
Oruçoğlu sergi açılışına gelenlere teşekür ederek ve selamlayarak başladığı konuşmasını “Atatürk ilkelerinden, Cumhuriyet’in bağımsızlık ve laiklik ilkelerinden ödün vermeyen 100 yıllık bir serüven bu. Bunun içinde acılar, baskılar, katliamlar ve hatta hala süren baskılar var ama 100 yıldır bu gazete ayakta ve ayakta kalmaya devam edecek” sözleriyle sürdürdü. Oruçoğlu,”Cumhuriyet Gazetesi’nin katledilen yazarlarının sergide anıldığını da belirterek, onların önünde saygıyla eğiliyoruz. Bu gazeteye emek veren, katkı sunan herkesi saygıyla anıyoruz” dedi.
Oruçoğlu’nun ardından konuşan Kansu, konuşmasına Cumhuriyet Gazetesi’nin kuruluşunu anlatarak başladı. Yunus Nadi’nin Kurtuluş Savaşı sırasında İstanbul’un işgali sırasında çıkarttığı Yenigün Gazetesi’nin baskı görmesi üzerine Anadolu’da gazete çıkartmaya başladığını hatırlatarak, Cumhuriyet kurulduktan sonra İstanbul’daki basının Cumhuriyet rejimi ile problemleri olması üzerine Mustafa Kemal Atatürk’ün Yunus Nadi’yi Cumhuriyet Gazetesi’ni Cumhuriyet’i savunmak üzere kurma görevini verdiğini anlattı. Cumhuriyet Gazetesi’ne adını Atatürk’ün verdiğinin altını çizen Kansu, Atatürk’ün 1928 yılında Harf Devrimi sırasında matbaa değişi için gerekli maddi katkıyı yaptığının da altını çizdi. Kansu, serginin Cumhuriyet Gazetesi’nin zengin arşivi sayesinde oluştuğuna işaret ederek, sergi açılına gelenlere ve serginin oluşumuna katkıda bulunanlara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Sergiye Antalya’daki belediye başkanları, siyasi partilerden, sivil toplum kuruluşlarından ve yerel medyadan pek çok temsilci katıldı.
Sergi için ne dediler?
Sergi açılışına katılan Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümiti Uysal serginin kendisinde uyandırdığı duygu ve düşünceleri “Ne büyük bir mücadele verildi, ne büyük bir mücadele veriliyor aydınlık bir Türkiye oluşması için ve oluşan seviyenin korunması ve geliştirilmesi için insanlarımız yaşamlarını feda ediyor. Çok olumsuz gelişmelere rağmen Cumhuriyet aydınlanması, Atatürk ve takipçileri ayakta kalıyor. Bu serginin bende yarattığı izdüşümü bu oluyor” sözleriyle ifade ederken Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal ise, “Gerçekten çok anlamlı buluyorum. Zaman zaman bu sergi kataloğuna bakmak gerekiyor, nerelerden geçmişiz, hangi bedelleri ödemişiz hatırlamak gerekiyor. Bu anlamda Cumhuriyet Gazetesi arşivi ve tanıklığı bizim için çok önemli” dedi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık, “Cumhuriyet adı zaten bizim için çok önemli. Bu adın Atatürk tarafından bu gazeteye verilmesi son derece önemli. Atatürk’ün yaratmaya çalıştığı aslında hem bu coğrafya hem evrensel ölçekte özgün bir uygulama, model. Bunu toplum da benimsedi. Cumhuriyet Gazetesi de bunun şahidi” yorumunu yaparken, CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Can Okan Kıran, “Cumhuriyet ilke ve inkilaplarını koruyarak insanlara haberlerini ulaştırması ve bunu 100 yılını bu sergide izlemek beni heyecanlandırdı ve duygulandırdı” dedi.
Konyaaltı Belediyesi Kültür Müdürü İlke Türkdoğan ise sergi hakkında “Cumhuriyet’in ilanı, bu coğrafyanın kaderini nasıl değiştirmişse Cumhuriyet Gazetesi’nin Türkiye basın tarihine katılması aynı etkiyi sağlamıştır bana göre. Bu serginin bende uyandırdığı düşünce bu” dedi.
“ Bu önemli bir bellek. Toplumların ayakta kalması için hafızaları dinç tutması gerekiyor” diyen Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, hafızaları tazeleme imkanı sunduğu için sergide emeği geçenlere teşekkür etti.
Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş “O kötü iyi haberleri, yaşanmışlıkları bulmak bizim için heyecan verici derken, Antalya Körfez Gazetesi İmtiyaz Sahibi Rasim Gündüz “Türk basınında Cumhuriyet mektebinden yüzlerce gazeteci, yazar, çizer geçmiştir. Bir okuldur. Önemli bir meslek hafızası oluşturmuştur” yorumunu yaptı.
Gazeteci Oktay Pirim “Türkiye’nin hafızası, Türkiye’nin en köklü gazetesi. Çok güzel bir sergi olmuş. 50 yıldır bu meslekte olduğum için tanıklık ettiğim pek çok olayla ilgili gazete sayfalarını da burada gördüm ve bu beni çok etkiledi. Hafızaları tazelemek için çok anlamlı bir sergi olmuş” derken, gazeteci Ali Taş, “Bu sergiyi izlediğimde, sadece Türkiye tarihini değil kendi kişisel tarihimi de gördüm. Bu manşetle atılmış gazeteyi elime aldığımda nerede hangi duyguda olduğumu hatırlıyorum mesela. Bu anlamda çok değerli bir sergi” ifadelerini kullandı.
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, sergi açılış töreninin ardından Cumhuriyet Kitap’tan yeni çıkan “21 Yüzyılda Yeniden Cumhuriyet"” adlı siyasi inceleme yazısını okurları için imzaladı.